Hrvatska
StoryEditor

Karamarko: Vlada je i službeno Hrvatsku uvela u recesiju

31. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

Za oporbene je stranke pad BDP-a od 2,1 posto u drugom tromjesečju ove godine bio očekivan, a krivca za takvu situaciju vide u Vladi koja, tvrde, guši ekonomske aktivnosti lošom poreznom politikom i uvjerenjem da se kriza može riješiti isključivo štednjom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko protumačio je da je na sceni kompletno gušenje ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj te da bi Vlada trebala razmišljati o svojoj odgovornosti. Više nismo u recesiji, sad smo u depresiji. Ova vlada je Hrvatsku i službeno uvela u depresiju, tako da je možemo nazvati depresivnom vladom, osim što su slučajna vlada, kazao je Karamarko.Iako ističe kako nitko nije očekivao čuda za samo šest mjeseci, smatra da bi Vlada trebala početi razmišljati o svojoj odgovornosti jer se od nje očekivalo da odgovarajućim mjerama zaustavi negativne trendove, što se nije dogodilo.- Problem je u tome što nisu, a što je bilo bitno, zaustavili negativne trendove, stimulirali poduzetništvo i otvorili mogućnosti dobrih investicija. Najavljivali su tsunami investicija, ništa se od toga nije dogodilo, što govori da oni nemaju program, nemaju ideju niti koncept - kazao je Karamarko.

Vjerujem da premijer ne plače, ali građani ove zemlje itekako plaču, komentirao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar današnju izjavu premijera Milanovića da je Vladi teško, ali da zbog toga ne plače. Pad BDP-a Lesar smatra očekivanim, a uvjeren je da je on posljedica vladina uvjerenja da će krizu riješiti isključivo štednjom, restriktivne monetarne i fiskalne politike, pada kupovne moći građana i izostanka ozbiljnijih investicija u proizvodnju.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo smatra da je za pad BDP-a kriv izostanak mjera i česte promjene strateških odrednica te neodlučnost i vrludanja trenutne politike u Hrvatskoj. Nesigurnost u hrvatskom društvu, izjave koje daju pojedini neodgovorni političari sigurno ne pogoduju stranim ulaganjima, kojih u Hrvatskoj gotovo da i nema, ali ni drugim mogućnostima razvoja, rekao je Bubalo koji očekuje da će BDP padati i iduće godine, među ostalim i zato što Vlada nije pregovarala o produženju ugovora s CEFTA-om.

28. travanj 2024 22:53