Hrvatska
StoryEditor

Koliko uspješno Hrvatska povlači novac iz EU fondova?

02. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan rekao je kako Vlada ima jasan strateški i financijski okvir za korištenje sredstava EU fondova.

- RH je uspjela ono što je malo tko vjerovao – među prvima smo koji su usvojili operativni program. Velika faza je završila, znamo koja su područja u koja ćemo ulagati sredstva. 10,7 milijardi eura povući ćemo iz EU fondova u sedam godina, a pola od toga osigurat ćemo sami, znači ukupno će biti uloženo oko 15 milijardi eura - rekao je Puljiz.

Ivana Maletić (HDZ), zastupnica u Europskom parlamentu rekla je kako je ovo samo strateški okvir, a posao tek treba napraviti i iskoristiti te velike novce.

- Nužno je da se ubrza rad Vlade i da postane svjesna što za Hrvatsku znači iskoristiti sredstva iz EU fondova. Ona kaže da stvarnih projekata nema na vidiku te da treba podići razinu projekata i ulaganja. Hrvatska sigurno gubi novce - ustvrdila je Maletić.

Ria Bilić, konzultantica za EU fondove, složila se s Ivanom Maletić da natječaji kasne. I ovi natječaji iz Programa ruralnog razvoja su jedni od njih, te su najavljivani 2014. godine. Naglasila je kako je bitno da se natječaji unaprijed najave, da se poduzetnici mogu pripremiti.

Saša Bukovac iz Hrvatske gospodarske komore rekao je kako su oni davno prepoznali važnost Europskih fondova. U proračunu su izdvojili milijun kuna kojima će svojim članovima iznosom od 10 tisuća kuna pomoći u izradi natječajne dokumentacije za EU projekte.

16. srpanj 2024 20:03