Hrvatska
StoryEditor

Križevci EU sredstvima obnavljaju Razvojni centar i tehnološki park

03. Kolovoz 2015.

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, projekta vrijednog 34,2 milijuna kuna koji će se uglavnom financirati iz EU fondova, potpisali su u ponedjeljak križevački gradonačelnik Branko Hrg i Miroslav Petek, u ime zajednice ponuditelja Elektrocentar i Ne-Pok iz Ivanić Grada.

Ovo je prvi projekt tehnološke infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se financira sredstvima iz strukturnih i investicijskih fondova EU - Fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 34,2 milijuna kuna, pri čemu je udio EU sredstava čak 98,84 posto ili 33,8 milijuna kuna. Grad Križevci kao nositelj projekta u financiranju sudjeluje sa 1,16 posto, odnosno samo 396.882 kune. Projektni partneri su Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Križevački poduzetnički centar, koji će upravljati Razvojnim centrom i tehnološkom parku.

- Riječ je o projektu koji bi trebao doprinijeti razvoju ne samo grada Križevaca i ovoga kraja, nego i šire regije na području istraživanja i razvoja industrije, poljoprivrede i prehrambene i drvne industrije te IT sektora, kazao je kreator i idejni tvorac ovoga projekt Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Križevaca.

Križevački gradonačelnik Branko Hrg najavio je i kako predstoji projekt širokopojasne mreže vrijedan više od 10 milijuna eura i projekt izgradnje vodovodne mreže i biološkog pročistača vrijedan oko 20 milijuna kuna. Novac se također očekuje iz EU fondova.  Dodao je da raduje činjenica da za najam prostora u Razvojnom centru i tehnološkom parku već ima zainteresiranih. Izdvojio je pismo namjere socijalnog poduzeća Hedona i njegovu izvan granica Hrvatske poznatu čokolateriju koja svoju proizvodnju želi proširiti u novome centru.

- Ovaj projekt se nije dogodio slučajno, niti preko noći", kazao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz dodavši: - Projekti za financiranje poduzetničke i turističke infrastrukture su prošli itekako puno kriterija i filtera prije nego što su bili odabrani. Križevci su bili među 15 odabranih od gotovo 150 prijavljenih.

18. travanj 2024 10:49