Hrvatska
StoryEditor

Liječnici u podne prosvjeduju na Cvjetnom

10. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatski liječnički sindikat u podne na zagrebačkome Cvjetnom trgu organizira prosvjed, na kojem očekuju veliki odaziv liječnika u štrajku, koji traje već 23. dan.

Štrajk neće prestati dok se ne bude potpisao novi Kolektivni ugovor, kaže predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, pa se odmah nakon prosvjeda nastavlju i pregovori.

U jučerašnjoj rundi pregovora raspravljali su o najspornijoj i najkompleksnijoj stavci ugovora - plaćanju dežurstava. Babić je ocijenio da je rasprava bila dinamična te da su određena pitanja rasvijetlili do kraja. Ponovio je da će štrajk završiti kada u rukama budu imali dokument koji ima pravnu snagu i učinkovitost.

Taj sindikat traži da se dežurstvo, koje je po zakonu prekovremeni rad, tako i tretira te da se svaki evidentirani prekovremeni rad plati. Ne inzistiramo na prekovremenom radu, ali ako ga poslodavac želi, onda ga treba i platiti onoliko koliko se plaća prekovremeni rad u državnom i javnom sektoru, a to je cijena rada uvećana za 50 posto, rekao je Babić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak rekla je da su najviše govorili o načinu obračuna dežurstava, no nisu došli do zaključka jer je, ističe, riječ o kompleksnoj situaciji. Obračun rada dežurstava nakon redovne, tjedne i mjesečne satnice je kompliciran, a pogotovo kada svatko od nas ima svoje želje, kazala je Prašnjak.

Čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek nakon sastanka je kratko prokomentirala: Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što za stol nisu sjeli u kolovozu i rujnu jer bi, kazao je, danas već imali potpisan kolektivni ugovor. Vjeruje da će se uspjeti potpisati do 15. listopada, kada je i rok za završetak pregovora. S naše strane nema spora, svaki sat se mora evidentirati, svaki prekovremeni rad se mora platiti i platit će se kao i u ostalim javnim službama, zaključio je Ostojić.

18. travanj 2024 04:50