Hrvatska
StoryEditor

Lovrić: Privatizacija u Hrvatskoj prošla je odlično

22. Svibanj 2015.

- Hrvatska privatizacija je sjajna stvar, što god neki mislili o tome - izjavio je Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika prilikom 26. ’Business caffea’ održanom jučer u Ray Clubu u Zagrebu.

Radi se o poslovnom okupljanju malih poduzetnika, zamišljenom kao mjestu gdje će oni ohrabrivati jedne druge, kao i razmjenjivati ideje. Ovaj puta uz Lovrića središnji gosti su bili Ivica Mudrinić, predsjednik Vijeća za konkurentnost i Miodrag Šajatović, suvlasnik i glavni urednik Lidera. Tema o kojoj su sudionici govorili bila je  ’Kako opstati kao poduzetnik?’.

- Što god je država dotakla, koju god tvrtku preuzela, to je završilo propašću - elaborirao je svoj stav Lovrić, te dodatno naglasio potencijal Hrvatske kao zemlje sa velikim resursima koji ponajviše leži u ruralnim bogatstvima. 

– Ovo je zemlja gdje 20 političara želi uvjeriti 4 milijuna ljudi da ništa ne vrijede. Ne nasjedajte na to. Ukoliko želite biti uspješni poduzetnici budite društveno aktivni  i pratite rashode - zaključio je Lovrić.

Sljedeći govornik Ivica Mudrinić bio je nešto manje kritičan, no puno više kontradiktoran. Tako je prvo  za hrvatsko školstvo rekao da se nije promijenilo od 19. stoljeća, a nedugo zatim kao glavnu prednost Hrvata istaknuo široko obrazovanje. 

– Treba se znati mijenjati, prilagoditi vremenu. Isto tako nikoga ne treba podcijeniti, vaši zaposlenici trebaju bit bolji od vas - odgovorio je Mudrinić na pitanje o tajnama poduzetništva.

Liderov urednik, pak, smatra da je vjera u svoje ideale i  beskompromisnost najbolji recept za uspjeh u poslovnom svijetu.

– Ukoliko, već morate propasti učinite to zbog svojih uvjerenja - smatra Šajatović.

Kao druge ključne čimbenike na putu ka uspjehu izdvojio je pronalazak dobrog poslovnog  partnera, te ustrajanost u svojoj viziji.

– Poput filmskog režisera koji zapravo cijeli život snima jedan  film. Naravno, prilagođavajući se tehnologiji vremena i društvenim zbivanjima. Takav bi trebao bit poduzetnik -  zaključio je Šajatović.

21. svibanj 2024 08:40