Hrvatska
StoryEditor

Maras i Šuker javno se posvađali oko procjena Europska komisije

06. Svibanj 2015.
Piše:
liderhrt

O procjenama Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu jutros su u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radija govorili ministar Gordan Maras, HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Podatke koje je iznijela Komisija vladajući i oporbeni političari vide drukčije. Upravo je to atmosferu emisiji u nekoliko navrata dovelo do usijanja. Maras i Šuker raspravljali su toliko žustro da je nalikovalo svađi.

Maras je tvrdio da je ova Vlada puno učinila i okrenula trendove ka pozitivi, dok je Šuker tvrdio da Vlada u tri i pol godine nije provela ni jednu strukturnu reformu te da je propustila povući novac iz europskih fondova. Optužila je Vladu da je uzela novac lokalnim zajednicama i dječjim vrtićima - da bi njime platila političke bodove. Maras je optužio HDZ da ne zna što bi učinio da u ovom trenutku dođe na vlast. Istaknuo je kako se moraju stalno uspoređivati s prošlom vladom jer ta je vlada, rekao je, "izgubila 11 milijardi BDP-a i ostavila za sobom kriminal".

- Vratili bi se na vlast da bi opet krali, rekao je.

Šuker je izbjegao konkretan odgovor na pitanje hoće li, ako pobijedi na izborima, HDZ biti spreman na bolne rezove koji su očito nužni, javlja HRT. Rekao je kako Hrvatska može servisirati sve svoje obveze, samo treba iskoristiti prednosti koje ima da bi bila jedna od najprosperitetnijih država u Europi.

Prema ekonomskoj prognozi Europske komisije, koja je u utorak objavljena,  BDP će u ovoj godini porasti 0,3 posto te 1,2 posto u idućoj. Nezaposlenost bi se u ovoj godini trebala smanjiti na 17 posto, a u 2016. na 16,6 posto. 

05. svibanj 2024 04:01