Hrvatska
StoryEditor

Mario Sever: Nikada nismo i nećemo proizvoditi niti prodavati proizvode koji nisu ekološki

26. Listopad 2015.

- Predugo smo čekali da se obratimo javnosti, u nadi da će rezultati testiranja koje je naručilo Ministarstvo poljoprivrede biti ranije gotovo i da će time slučaj završiti. Nikada nismo i nikada nećemo proizvoditi niti prodavati proizvode koji nisu ekološki - izjavio je na konferenciji za novinare, Mario Sever, čelni čovjek obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Eko Sever.

Ovo izvanredno obraćanje javnosti održano je povodom  specijala Telegrama gdje je istraživački tim tog tjednika optužio Eko Sever, kako u tajnim noćnim transportima kupuje robu s veletržnice na kojoj se ne prodaju ekološke namirnice i prebacuje je u svoja skladišta. Ono što je izazvalo priličnu konfuziju među okupljenima jest kako su na istoj konferenciji sudjelovali i oni koji su odgovorni za kontrolu kvalitete robe,  direktori Bioinspekta, Berislav Vrkljan i Dubravko Kupčinovac. Kažu nemaju iskustva s medijima i nastupiti zajedno s Eko Severom činio im se kao logičan potez. – Svi proizvođači u Hrvatskoj prošli su naše kontrole, tako i Eko Sever. Provodimo ih najmanje jednom godišnje, dok smo kod Eko Severa u proteklu godinu bili čak dva puta. I sve je bilo u najboljem redu. Ne bi nikada dopustili da na tržište stiže roba koja nije ono za što se prodaje ili koja u sebi sadrži nedozvoljene pesticide - izjavio je Vrkljan.

Oni koji su zakuhali cijelu priču, novinari Telegrama i dalje su sigurni da Sever nešto skriva, dok on sam tvrdi kako je ovo samo jedan u nizu napada na njihovo gospodarstvo i obitelj, te da je, premda su na to navikli, ovakav napad ipak bio presnažan. Rezultat toga je da u posljednjih mjesec dana bilježe pad prihoda od 60 posto, te su suočeni sa mogućnošću da otkažu ugovore o radu svojim zaposlenicima, dodaje Sever.

Možda će puno toga biti jasnije jednom kada u javnost izađu rezultati Ministarstva poljoprivrede čiji su djelatnici nenajavljeno došli na imanje Severovih, te uzeli uzorke . Rezultati bi trebali biti obznanjeni javnosti u roku od 30 dana.

09. svibanj 2024 18:37