Hrvatska
StoryEditor

Markač ne želi u politiku

19. Studeni 2012.

General Mladen Markač danas je u rodnoj Podravini, a novinarima koji su ga zatekli u Koprivnici ispred Podravke rekao je govoreći o svojim planovima da će raditi na knjigama i da će se preko nekih organizacija baviti humanitarnim radom, a izričito je odbio mogućnost političkog angažmana.

U knjigama za koje već postoje rukopisi, kako je rekao, on i njegovi kolege hrvatskoj će javnosti iscrpnije razjasniti ondašnju ratnu situaciju. General Markač današnji je dan proveo s pripadnicima specijalne policije i spremao se u Hlebine posjetiti bolesnog suborca. Iako se nije nadao novinarima, bio je otvoren za razgovor.

Na novinarsku zamolbu da prokomentira to što su Podravci, za razliku od Dalmatinaca, o svojem generalu šutjeli, general Markač odgovorio je da je podravski mentalitet različit od dalmatinskog.

- Svi su jednako disali, samo što se Podravci nisu na takav intenzivan način izražavali. Ne znam jesu li za to krivi mediji ili je u pitanju potištenost ljudi ovoga kraja, koji su više okrenuti svojoj obitelji. Podravci nemaju toliku želju istupati u medijima, što ne znači da oni imaju manje ljubavi za domovinu - rekao je general. Kako je rekao, u Haagu je primao na desetke tisuća pisama iz svih krajeva svijeta s porukama potpore, a srcu su mu najdraža bila ona iz Podravine. Na pitanje je li zadovoljan Hrvatskom kakva je danas, odgovorio je da će to tek vidjeti.

- Šest godina bio sam izvan Hrvatske. Moram priznati da sam pratio njezin razvoj, a posebno ovog podravskog dijela. Naravno, nadam se da će biti bolje - rekao je.

Bio je iznenađen velikim dočekom u Zagrebu. Kaže da nije shvaćao čime je to zaslužio, ali je zaključio kako je u Hrvatskoj trajao ‘isti onaj naboj‘ kakav je vladao i u generalu Gotovini i u njemu. Dodao je da je teško breme nosio na leđima i jedva je čekao da se ono skine.

Pet godina biti na prvoj crti bojišnice, a onda vam kažu da ste ratni zločinac, nije lako. Predao sam se haaškom tribunalu upravo zato što sam smatrao da nisam činio ništa loše i da sam činio najbolje što sam mogao za svoju domovinu. U jednom trenutku shvatite da ste na temelju nekakvih polukrivotvorenih činjenica postali ratnim zločincem. To baca ljagu na mene, ali i na sve koji su bili pod mojim zapovjedništvom. Velika je to bol koju čovjek osjeća. A kada je stigla oslobađajuća presuda, bio je to veliki šok, a potom i veliko zadovoljstvo, rekao je general Markač.

Konačno možemo reći da su obrambene i oslobađajuće akcije bile čiste, istaknuo je i dodao da će mjerodavna tijela utvrditi je li bilo propusta, no sam vrh Hrvatske je čist i nije bilo nikakvog zločinačkog pothvata. Prepričavajući posljednju noć provedenu u pritvoru, rekao je kako su general Gotovina i on razgovarali u miru i bez napetosti čekali suđenje.

Najteže mu je bilo ‘ono čitanje u sudnici‘ i čekanje.... hoće li se ukinuti zločinački pothvat. 

- Mislili smo - ako nema zločinačkog pothvata, to je veliki uspjeh, onda ćemo se boriti i za ostali dio, a kad je i preostali dio pao, bilo je to neizmjerno veselje - rekao je general Markač te istaknuo da je u pritvor otišao ‘siguran u činjenicu kako nije izdao nijednu zapovijed kojom bi se nalagalo da se počine zločini‘. Ponovio je kako je sreća bila u tome što su imali dobre odvjetničke timove.Na pitanje o zdravstvenom stanju odgovorio je da je imao dva infarkta te da je bio podvrgnut trima operacijama.

- Odlučio sam se da me operiraju u Leidenu, u jednoj od najboljih bolnica. Morali su staviti šest premosnica, u pitanju je bila upala srčane ovojnice i sve bi tragično završilo da me nisu brzo i dobro operirali. Zbog toga sam im zahvalan - rekao je general Markač i dodao da je sada u dobroj formi.General Mladen Markač na kraju je rekao da će ovih dana posjetiti rodni Đurđevac. Svi haški pritvorenici, dodao je, znali su legendu o Picokima i zbog toga su ga u Haagu zvali Picok.

18. svibanj 2024 19:36