Aktualno
StoryEditor

FOTO: Flammifer isporučio osam višenamjenskih cisterni na korišenje vatrogasnim društvima RH

02. Srpanj 2018.

Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva gospodarstva financiralo je s 24 milijuna kuna nabavu 16 višenamjenskih autocisterni koje će biti stavljene na korišenje vatrogasnim društvima diljem Hrvatske, a po potrebi poslužit će, osim u vatrogasnim intervencijama i u intervencijama pri raznim elementarnim nepogodama i drugim izvanrednim događajima. Autocisterne su svojim nadogradnjama izgradili svatko po osam komada ozaljski Flammifer i Ziegler u svom pogonu u Kutini.

Na današnjem preuzimanju osam cisterni u Flammiferu, pomoćnik ministra gospodarstva za robne zalihe Damir Juzbašić kazao je da se vodilo računa o ravnomjernom teritorijalnom rasporedu tih vozila, pri čemu je u obzir uzeta i naglašena potreba za takvim cisternama u priobalju u doba ljeta i intervencija u gašenju šumskih požara.

>>> Vatrogasne mjere obasjale tehnološke poduzetnike

Vozila su stavljena na raspolaganje Javnim vatrogasnim posrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima, ali sinergijska vrijednost toga sustava dolazi do izražaja kad u izvanrednim situacijama po direktivi Državne uprave za zaštitu i spašavanje ona bivaju koordinirano upućivana na zadatke ovisno o prirodi nastale situacije. Primjeri za to su bile i poplave, kao i doprema i distribucija pitke vode u nedavnom slučaju zagađenja vodonosnika kod Slavonskog Broda. Vozila su, u skladu sa Zakonom o robnim zalihama upućena na mjesta po sistemu „tajnog razmještaja“, kazao je Juzbašić, a primjerice, u slučaju požara u Dalmaciji, DUZS kao nositelj zaštite i spašavanja odmah angažira takva vozila s najbližih lokacija i koordinira njihovo djelovanje.

S obirom na zastarjelost vatrogasnih vozila na razini čitave Hrvatske, postoji s jedne strane velika potreba za modernizacijom te flote, a s druge strane, kazao je Juzbašić, nema izvora sufinanciranja takvih nabava iz fondova EU-a. Investicija od 24 milijuna kuna kojima je financirana isporuka ovih 16 vozila, saznajemo „off the record“, bila je moguća prodajom zaliha lož ulja kojeg se u skladu s direktivama EU-a moralo prodajom riješiti Ravnateljstvo za robne zalihe, a kako će biti nagodinu, Juzbašić nije mogao dati optimističan odgovor.

S druge strane, Mladen Markač, predsjednik Nadzornog odbora Flammifera istaknuo je važnost 12-članog konstruktorskog biroa Flammifera koji osim što uspješno projektira nadogradnje cisterni i drugih vozila specijalne namjenene na postojeće šasije proizvođača teretnih vozila, na bazi svojih konstrukcija proivodi i više vrsta plovila koja se uspješno prodaju i na inozemnim tržištima.

>>> INA dodijelila 350.000 kuna ekološkim projektima

Novina je, kazao Markač, izrada turističkih plovila na električni pogon na bazi solarne energije, i ona se isporučuju za potrebe nacionalnih parkova i parkova prirode. U razvoju je, odnosno u fazi stjecanja brojnih međunarodno usklađenih certifikata je i proizvodnja brodica namijenjenih za potporu u gašenju požara starim gradskim jezgrama gradova na moru, gdje je pristup vatrogascima sa suvremenim i efikasnim navalnim cisternama onemogućen uskim ulicama i cjelokupnom infrastrukturom.

-  U tom smislu napravljeno je i plovilo za NP Plitvička jezera, gdje vode ima, plovilo je na vodi i ono sustavom pumpi omogućuje dostatnu opskrbu vodom i kvalitetnu intervenciju, kao i u povijesnim jezgrama gradova na moru. Mi smo europski orijentirana firma i da bismo mogli sva naša vozila i plovila ponuditi na to, ali i svjetsko tržište, moramo usvojiti sve standarde i certifikate, na čemu smo već daleko i odmaknuli. Primjerice, već smo prodali naše brodice u Kongo. U proizvodnji naših turističkih brodova konzultiramo se i našim znanstvenim institucijama i fakultetima, i to nam garantira uspjeh na međunarodnom tržištu. Brodice za gašenje požara upravo su pri kraju stjecanja svih certifikata i bit će spremne za isporuku, zaključio je Mladen Markač.

 

27. travanj 2024 09:37