Hrvatska
StoryEditor

Matek: ZIF-ovi nisu uopće pronašli svoje mjesto na tržištu

11. Svibanj 2012.

U prvom se javnom nastupu na konferenciji Hrvatsko novčano tržište Pierre Matek, novi prvi čovjek Hanfe, prilično odmaknuo od stila svog prethodnika. Dok je Ante Samodol pokušavao biti zanimljiv barem kao guverner Rohatinski, Matek nije imao previše izbora.

Stanje na tržištu kapitala nikad nije bilo lošije, uz to se približava ulazak u EU, što znači da se ubrzavaju zakonske prilagodbe regulacije tržišta kapitala onome u EU. Naime, ulaskom u EU za financijski sektor počinje novo razdoblje koje se uglavnom svodi na maksimalno sužene mogućnosti za individualna rješenja i lokalne specifičnosti. S početkom krize Europski je parlament skrojio četiri institucije koje kroje pravila rada cijelog tržišta – ESMA (European security and narket authority) za tržišta kapitala i fondove; EIOPA (European insurance and occupational pensiona authority) za osiguranja, mirovinska osiguranja i fondove; EBA (European banking authority) za bankarski sustav te ESRB (European systemic risk board) za prudencijalni nadzor i sistemske rizike. Tim će se institucijama morati prilagoditi i hrvatske.

Radi se na izmjenama zakona o mirovinskim i investicijskim fondovima, leasingu i osiguranjima i sve to u vrijeme kada se tržište još nije oporavilo od krize. Raste jedino imovina obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova (broj im je isti), no sve drugo uglavnom pada. Investicijski fondovi još su u fazi konsolidacije, broj društava se smanjuje, a imovina stagnira. Fondovi rizičnog kapitala još nemaju značajnu imovinu pod upravljanjem, a zatvoreni investicijski fondovi nisu uopće pronašli svoje mjesto na tržištu, kaže Matek.

Tržište leasinga stabiliziralo se nakon velikih gubitaka u 2010. godini (vrijednost aktivnih ugovora nešto je veća od 19 milijardi kuna), no bruto zaračunana premija osiguranja i dalje pada (iznosi oko devet milijardi kuna), no zato aktiva društava za osiguranje ipak raste. Ono što nikoga nije začudilo jest rast pokazatelja u djelatnosti faktoringa. Matek kaže kako je u Hrvatskoj aktivno 18 društava s aktivom teškom šest milijardi kuna i volumenom transakcija od 11,3 milijarde kuna u 2011. godini.

Što će za tržište kapitala značiti ulazak u EU? Matek upozorava na tri opasnosti – financijski sektor u EU još se uvijek konsolidira i intenzivno regulira; zbog liberalizacije tržišta konkurencija će se znatno povećati; rok je za prilagodbu vrlo kratak uz izmjenu gotovo svih zakona koji reguliraju hrvatsko financijsko tržište.

29. travanj 2024 18:37