Hrvatska
StoryEditor

Medicinske sestre prekinule štrajk, liječnici i dalje štrajkaju

26. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuo je štrajk večeras u 19 sati, izjavila je čelnica sindikata Anica Prašnjak nakon višesatnog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem.

- Sklopili smo sporazum i jako smo zadovoljne dogovorenim - rekla je Prašnjak novinarima te dodala da sutra nastavljaju kolektivne pregovore zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je također bio na sastanku s ministrom Ostojićem, izjavio je kako su mu predočeni zaključci koji nadilaze njegov pregovarački mandat pa zato s glavnim štrajkaškim odborom mora raspraviti novonastalu situaciju.

- Što se tiče nas, dogovora nema, ministar se nije očitovao o našim zahtjevima - kazao je Babić nakon sastanka te dodao da ne zna kakvi će biti zaključci s kojima će, kad ih dobije, upoznati štrajkaški odbor, a o daljnjim akcijama javnost će izvijestiti sutra u 10 sati na konferenciji za novinare.

Upitan hoće li zaustaviti akcije, kazao je da treba pričekati da to proanalizira s glavnim štrajkaškim odborom. Napomenuo je da su prije štrajka donijeli dokument i da ostaju pri svojim zahtjevima prema ministru, od kojeg traže da se u pisanoj formi izjasni o tome što prihvaća i što ne prihvaća, o čemu bi onda nastavili pregovarati.

To je uvjet za prekid štrajka koji smo pokrenuli zbog kolektivnog ugovora. Na današnjem sastanku je, kaže, dobio preliminarne zaključke, koji po njegovu mišljenju, izlaze iz tog okvira.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSS), koji ne sudjeluje u štrajku liječnika i medicinskih sestara, ranije danas je potpisao s ministrom Ostojićem protokol o načinu i dinamici pregovora za sklapanje kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva. Protokolom je utvrđeno da će se sastajati dva puta tjedno, a po potrebi i češće.

Predstavnica Sindikata Spomenka Avberšek izjavila je da su utvrdili pravila igre i da je za sutra u 11 sati sazvan nastavak pregovora.

Nakon dvoipolsatnih pregovora u Ministarstvu zdravlja Ostojić je rekao da je protokolom dogovoreno da će pregovori trajati do 15. listopada i da je to dobra volja Ministarstva koje želi što prije potpisati kolektivni ugovor.

Avberšek je rekla da njima nije u interesu da zatežu s pregovorima, nego da što prije dobiju kolektivni ugovor jer je riječ o 72.000 djelatnika u djelatnosti zdravstva.

26. travanj 2024 07:42