Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Država mora ubirati najvišu koncesiju

19. Srpanj 2012.

Moramo štititi potrošače, ali država mora ubirati najvišu moguću koncesiju, izjavio je danas premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade koja je izmijenila Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja.

Milanović je rekao kako je osnovni cilj Uredbe uvođenje reda u koncesije na pomorskom dobru i u obalnoj plovidbi, gdje se, istaknuo je, mora voditi računa o interesima potrošača te o regulaciji tržišta na kojemu su "glavni igrači" temeljito i obilato subvencionirani.

No, naglasio je, za pet godina ulazimo u prostor konkurencije u EU kada će se za te poslove natjecati i europske tvrtke, što, kazao je, podrazumjeva i određivanje drugačijih pravila igre u kojoj država mora štititi potrošače, ali i ubirati najvišu koncesiju. Ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić za rujan je najavio javnu raspravu o nacrtu novog zakona o pomorskom dobru.

Izmijenjena uredba među ostalim propisuje obvezu davatelja koncesije da osnuje povjerenstvo od tri člana u svrhu praćenja odluka i ugovora o koncesiji, koje čine predstavnik nadležne lučke kapetanije, stručnjak za prostorno planiranje te stručnjak za financije.

Propisano je i da je odabrani ponuditelj, po izvršnosti lokacijske dozvole, a prije potpisivanja ugovora o koncesiji, dužan ishoditi bankarsku garanciju za dobro ispunjenje ugovora o koncesiji u visini od 5 posto od ponuđene vrijednosti investicije s rokom važenja šest mjeseci od planiranog završetka investicije.

S obzirom na povećane rashode i prijašnja zaduženja u zaštiti i korištenju voda, Vlada je izmijenila i Uredbu o visini naknade za zaštitu voda, kojom je tu naknadu povećala s 0,9 na 1,35 kuna po kubnom metru, kao i Uredbu o visini naknade za korištenje voda kojom je ta naknada povećana s 0,8 na 1,35 kuna po metru kubnom. Obje promjene na snagu stupaju 1. siječnja 2013. godine.

Izmijenjene su i uredbe o klasifikaciji radnih mjesta te o plaćama policijskih službenika, a u tom smislu i Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi. Izmjene je doživjela i Uredba o osnivanju Agencije za regionalni razvoj - ravnatelj Agencije i njegov zamjenik ubuduće će se birati na javnom natječaju.

Vlada je odlučila dati državna jamstva za kreditno zaduženje Hrvatskih voda radi financiranja kapitalnih ulaganja iz područja zaštite od štetnog djelovanja voda, vodoopskrbe i odvodnje. Ukupno zaduženje kreće se preko milijardu kuna, a spomenutom Vladinom odlukom daju se jamstva za preostali iznos od 218 milijuna kuna. Vlada je, također za spomenuta kapitalna ulaganja, dala suglasnost Hrvatskim vodama i za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj za iznos od 240 milijuna kuna.

Odlučila je i novčano nagraditi sportaše i sportašice za osvojene medalje - za osvojenu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u bodybuildingu Zrinka Fišer dobila je 13 tisuća kuna, isto toliko je dobila osvajačica zlata na Europskom prvenstvu u karateu Jelena Kovačić, a Mario Možnik je za osvojeno srebro na Europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici nagrađen s 18 tisuća kuna.

29. travanj 2024 12:07