Hrvatska
StoryEditor

‘Milanovićeve suze su neiskrene‘

16. Rujan 2012.

Matica hrvatskih sindikata (MHS) priopćila je danas da prosvjetarima nisu potrebne premijerove utjehe i sažaljenje, već da se njegova obećanja ugrade u kolektivni ugovor.

Premijer Zoran Milanović jučer je na glavnom odboru SDP-a izjavio da mu je ‘najviše žao profesora‘ te obećao da će prosvjetari biti ‘prvi na koje će se misliti čim to bude moguće‘. Iz MHS-a, koji okuplja četiri sindikata javnih službi koji nisu pristali na smanjenje materijalnih prava, kažu kako nije prvi put da premijer daje izjave koje su u suprotnosti s postupcima njegovih ministara. - Vlast, s kojom on upravlja (ili bi to barem trebao), smanjila je plaće prosvjetarima nad kojima sada kao premijer neiskreno lije suze - kažu u MHS-u i poručuju premijeru da im nisu potrebna njegova obećanja, već da se to što obećaje ugradi u kolektivni ugovor. Smatraju da njegovo sažaljenje nad nastavnicima u vrijeme šikaniranja od strane njegove vlasti vrijeđa dostojanstvo svih zaposlenika u prosvjeti.

"Njegov komentar da to što prosvjetni radnici zahtijevaju nije realno jer nema novaca u državi pokazuje da uopće nije upoznat sa suštinom spora. To što on obećaje identično je s onim što sindikati zahtijevaju. Ni mi ne tražimo novce sada već onda kada ih bude", stoji u priopćenju MHS-a iz kojega napominju kako se iskrenost premijerovih riječi testira s odgovarajućim postupcima.

"Dok nas u to ne uvjeri, molimo da se suzdrži od lijepih riječi o prosvjeti, jer su ih se nastavnici od političara i politikanata svih ovih godina naslušali", navode u MHS-u u kojemu smatraju nedopustivim što je premijer poruku prosvjetarima uputio sa stranačkog mjesta, a ne u razgovoru s njihovim predstavnicima. Opovrgavaju da je tijekom jučerašnjeg neuspjelog pokušaja mirenja itko od sindikalne strane koristio riječ bezveznjaci za vladine pregovarače. Tvrde da je to interpretacija ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koju su neki mediji stavili u usta predsjedniku MHS-a Vilimu Ribiću.- Kada je riječ o uvredama onda treba imati na umu izjave o sindikalistima kao lutkama na koncu, javne izjave da lažemo i tome slično. Teško je i sindikalistima uvijek ostati ravnodušan spram toliko ponižavajućih riječi i postupaka - zaključuju na kraju u MHS-u.

29. travanj 2024 14:15