Hrvatska
StoryEditor

Miljenić: Komisija može poduzeti neke mjere, ali ne i sankcije

16. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić večeras je u Dnevniku HTV-a komentirao najavljene sankcije od strane Europske komisije. Ministar je i dalje ustrajao na stavovima kakve je Vlada iznosila posljednjih dana naglasivši kako najavljene sankcije smatra neutemeljenima.

Miljenić je istakao kako su sve što su imali reći Europskoj komisiji o ukidanju vremenskog ograničenja u Europskom uhidbenom nalogu već napisali u pismima, te kako ‘oni imaju svoj stav, mi svoj, te kako cijela stvar ide dalje‘.

- Od strane Komisije može biti poduzimanja određenih mjera, no ne i sankcije. Građani neće ostati niti bez jednog eura zbog ovog zakona. Naš optimizam se temelji na tome što tražimo jednaka prava kao i ostale zemlje u EU. Ostali nisu dobili sankcije - ustvrdio je ministar .

Naglasio je kako niti jedna država koja je napravila istu stvar nije dobila sankcije, te još jednom ponovio kako je Vlada nakon konzultacija s Europskom komisijom u srpnju odmah kazala da će promijeniti zakon.

- Mijenjamo u rokovima koje smo postavili. Nekim državama trebale tri ili četiri godine, a jednoj čak 10 godina kako bi se uskladila. Zašto bi onda naših 10 mjeseci za promjenu predstavljao problem? Ne znam zašto najavljuju sankcije, ako su nekima tolerirali 10 godina – čudio se ministar koji je kazao i kako se ne nalazimo u "talačkoj krizi" zbog najave sankcija.

I nakon podsjećanja voditeljice da EK svejedno traži trenutačnu primjenu, Miljenić je ostao ustrajan u tvrdnji da Vlada neće odustati od toga da novi zakon, u kojem će biti skinuto vremensko ograničenje, stupi na snagu 15. srpnja 2014. godine.

- Zakon će biti na Vladi ovaj četvrtak, u Sabor ga šaljemo po hitnoj proceduri i bit će izglasan na ovoj sjednici, ali će stupiti na snagu 15. srpnja – ponovio je Miljenić.

28. travanj 2024 21:26