Hrvatska
StoryEditor

Ministar Grčić predstavio uspješne projekte financirane iz EU fondova

16. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić obišao je danas tvrtku Tim Kabel i Institut Ruđer Bošković gdje su mu predstavljena ulaganja finacirana novcem iz EU fondova.

Godišnji informativni događaj - Operativni program “Regionalna konkurentnost 2007. - 2013” izašao je iz uobičajenih press salona, te su novinari mogli vidjeti i čuti iskustva iz prve ruke.

Ovog puta ministar Branko Grčić novinare je autobusom poveo do Sesveta i tvrtke Tim Kabel koja je zahvaljujući EU sredstvima kupila novi stroj za premotavanje i rezanje kablova. Komercijalni direktor Nino Malinarić pojasnio je cijeli postupak koji nije nimalo jednostavan.

- Cijeli proces trajao je nekoliko mjeseci duže nego što smo očekivali. Problem je što nismo imali iskustva u takvim poslovima i budući da smo mala firma morali smo uložiti poseban napor kako bi sve uspjeli. Na kraju se isplatilo, ali je bio mukotrpan posao – rekao je Malinarić.

Posebnih problema imali su s konzultantima i tu su apelirali na ministra Grčića da pomogne malim i srednjim poduzetnicima kako ne bi previše plaćali za te usluge.

- Mi smo na kraju na sudu morali rješavati te probleme, a mislim da bi Ministarstvo trebalo više pomoći u tom segmentu. U nekim trenucima sam pomislio što nam je sve to trebalo, ali na kraju smo zadovoljni – rekao je vlasnik Ivan Topčić.

Iz Minstarstva su odgovorili da se na tom problemu radi, ali da je jedan od najjednostavnijih koraka provjere konzultanata traženje njihovih referenci. Iz Tim kabela su rekli da su iskoristili 98,8 posto novaca koji su dobili, te da im je izvoz porastao za 146 posto u čemu je veliki udio ostvaren zbog novog stroja.

Kao problem detektirane su i žalbe u procesima javne nabave.

- Jedino što sam mogao napraviti sam napravio. Državna komisija mora predmete vezane uz natječaje s EU fondovima uzimati prioritetno. Sada se na rješenje čeka 37 dana, a prije je bilo i preko 90 – pohvalio se Grčić.

Druga postaja puta bilo je Institut Ruđer Bošković koji je do sada povukao preko 11 milijuna eura, a nadaju se da će u sljedećem razdobolju povući preko 55 milijuna.

- Mi ćemo se u sljedećem razdoblju fokusirati na povezivanje istraživanja i gospodarstva. Imamo prilike kroz razvoj naprednih materijala, biotehnologiju i mnoga druga područja. Možemo učvrstiti lidersku poziciju u istaživanju i tu će nam pomoći europski fondovi – rekao je ravnatelj instituta Tomo Antičić.

Grčić ih je pohvalio kako kombiniraju sredstva iz strukturnih fondova za infrastrukturu i opremu, te iz Obzora 2020 za plaće stručnjaka. Posjet je završen panel diskusijom na kojoj su se raspravljali potencijalni problemi i rješenja za probleme u natječajima Europskih fondova.

12. svibanj 2024 20:56