Ukratko
StoryEditor

Utjecaj klimatskih promjena i izazovi u upravljanju štetama ključne su teme najvećeg osigurateljskog skupa u regiji

03. Svibanj 2024.
Hrvatski dani osiguranja

Više stotina stručnjaka iz svijeta osiguranja i reosiguranja, regulatora, supervizora ali i drugih pratećih financijskih institucija s nacionalne, regionalne i europske razine okupit će se od 8. do 10. svibnja 2024. u Opatiji na najvećoj regionalnoj konferenciji osigurateljne struke Hrvatski dani osiguranja 2024. Najznačajniji godišnji događaj osigurateljne struke održat će se u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje i drugih partnera te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Najveći regionalni skup stručnjaka iz osiguranja, osim prezentiranja i komentiranja aktualnih tema vezanih uz stanje i najnovija kretanja na tržištu hrvatskog i europskog osiguranja, donosi niz stručnih izlaganja i panel rasprava s mnoštvom zanimljivih govornika i panelista koji će se dotaknuti ključnih tema i izazova s kojima se susreće industrija osiguranja u Hrvatskoj i šire. U prvom planu ovogodišnje konferencije klimatski su rizici koji predstavljaju kompleksan fenomen sa sve snažnijim utjecajem na društvo i gospodarstvo. Povrh sve češćih i sve promjenjivijih klimatski obrazaca, sudionici će imati prilike dublje sagledati kako trenutna makroekonomska situacija utječe na prihvaćenost osigurateljnih rješenja za građane i gospodarstvo.

Vodeću strukovnu manifestaciju posvećenu industriji osiguranja otvoriti će mr. sc. Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, ministar financija te izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske. Uvodno predavanje održat će i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), dr.sc. Ante Žigmana koji će se osvrnuti na pitanje tržišnih očekivanja i postojeće makroekonomske situacije te na utjecaj neusklađenih kretanja na poslovanje društava za osiguranje.

Na panelu posvećenom perspektivama tržišta osiguranja u Hrvatskoj te potencijalnim prilikama i izazovima s kojima se suočavaju društva za osiguranje sudjelovat će Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianz Hrvatska d.d., Lukas Oliver Pavić, predsjednik Uprave Uniqa osiguranje d.d., Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca, Božo Šaravanja, član Uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d., Nikša Tomulić, član Uprave Kompare online d.o.o. te Robert Vučković, član Uprave Croatia osiguranje d.d.

Osim sve značajnijih posljedica na ljudske živote, domove, infrastrukturu i ekosustave, porast rizika i troškova povezanih s klimatskim promjenama upućuje na sve veću važnost odgovarajuće prevencije stoga će u fokusu rasprave Nataše Kapetanović, predsjednice Uprave Grawe Hrvatska d.d., Primoža Močivnika, člana Uprave Zavarovalnica Sava d.d., Gregora Pilgrama, predsjednika Uprave Generali Versicherung AG, Ane Riedmann, dopredsjednice Swiss Re Europe S.A., Anamarije Staničić, članice Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Karela Van Hullea, sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, biti upravo potencijalna održiva osigurateljna rješenja za sve ozbiljnije posljedice klimatskih promjena.

O važnosti prepoznavanja prilika i učinkovitog upravljanja štetama u suvremenom svijetu obilježenom stalnim promjenama raspravljat će Ivana Barišić Lučić, direktorica Sektora za obradu šteta, Allianz Hrvatska d.d., Zvjezdan Karlić, član Uprave Generali osiguranja d.d., Andreja Kumanović, direktorica Službe upravljanja korisničkim iskustvom Uniqa osiguranje d.d., mr. sc. Krunoslav Ormuž, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Vesna Sanjković, direktor Sektora za upravljanje naknadama šteta, Croatia osiguranje d.d. Pogled na ulagačke opcije društava za osiguranje - strategije i trendovi, na panel raspravi drugog dan konferencije pružit će Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o., Tamara Rendić, predsjednica Uprave Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d., Sergi Tejero Cano, Senior Director, ESG ratings, Fitch Ratings i Đurđica Vlahović, članica Uprave, Generali osiguranje d.d.

Ovogodišnja konferencija donosi i pregled zakonodavnih inicijativa Europske unije relevantnih za osigurateljnu industriju, s naglaskom na njihovu implementaciju na regionalno tržište osiguranja. Na posljednjem danu konferencije sudionici će se osvrnuti i na ostale aktualne teme u obradi šteta. Više informacija o Hrvatskim danima osiguranja 2024. možete doznati na Internet stranici: https://dani-osiguranja.huo.hr/ dok je cjelokupni program jedanaestog izdanja konferencije Hrvatski dani osiguranja 2024. dostupan na poveznici u nastavku: Program.pdf (huo.hr)

23. lipanj 2024 12:25