Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo gospodarstva: Sve su opcije za Inu otvorene

27. Listopad 2014.

Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je danas, u povodu medijskih objava o mogućem otkupu MOL-ova dioničkog udjela u Ini, da se analiziraju sve mogućnosti rješavanja problema izazvanih zategnutim odnosima Vlade i MOL-a kao najvećih Ininih dioničara.

"Povodom informacija objavljenih u današnjim dnevnim novinama, Ministarstvo gospodarstva može potvrditi da se na stručnoj razini analiziraju sve mogućnosti rješenja trenutačne situacije u kojoj MOL želi narušiti energetsku stabilnost zemlje i razvoj Ine", kaže se u odgovoru tog ministarstva na Hinin upit za komentar članka u današnjem Jutarnjem listu.

Jutarnji list piše da je Ministarstvo gospodarstva dostavilo Državnom tajništvu SAD-a, koje je ponudilo da prijateljski posreduje u rješavanju spora između Vlade i MOL-a oko Ine, dokument s prijedlogom da Hrvatska kupi dionice Ine koje su u vlasništvu MOL-a. Taj list dalje piše da bi Hrvatska tu kupnju mogla ostvariti kreditom od 2,6 milijardi eura, a uz zalog dionica Ine u vlasništvu države kao kolaterala.

U Ministarstvu kažu da je "hrvatska država zbog najave MOL-a o mogućnosti prodaje udjela u Ini, ali i neispunjenja MOL-ovih poslovnih planova o razvoju Ine te odluka suprotnih interesima države, odlučila preispitati sve mogućnosti".

Dodaju kako Ministarstvo može potvrditi da nikakva odluka, a posebno ne ona o eventualnom otkupu MOL-ovog udjela, nije donesena, jer bi o tako važnoj odluci javnost bila informirana.

"Država kao drugi najveći dioničari u hrvatskoj strateški važnoj energetskoj tvrtki Ini time pokazuje odgovornost prema državnim strateškim interesima. Ministarstvo gospodarstva je sada usredotočeno na arbitražne postupke i završetak pregovaračkog procesa s MOL-om, a nastavak pregovora očekujemo sredinom studenog", kaže se u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

20. travanj 2024 01:52