Hrvatska
StoryEditor

Može li se zaustaviti uhljebljivanje u lokalnoj i područnoj samoupravi?

31. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Vlada Tihomira Oreškovića kreće u jednu od prvih većih reformi u sustavu lokalne samouprave. Naime, članovi Vlade iz redova Mosta žele zaustaviti zapošljavanja u lokalnoj samoupravi koja su se pokazala nepresušnim izvorom novih radnih mjesta proteklih desetljeća

Kako javlja Večernji list, razmatraju se izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kojima bi se za četvrtinu smanjila masa plaća koju prima više od 30.000 službenika i namještenika u županijama, gradovima i općinama.

Situacija je posebno kritična na lokalnoj razini gdje se nakon svakih lokalnih izbora zapošljavaju kadrovi izbornih pobjednika, a zbog zakona i kolektivnih ugovora stari kadrovi se ne mogu otpustiti. Osim "uhljebljavanja", problem je i nepridržavanje odredbe zakona iz 2010.  godine koji masu sredstava za plaće zaposlenika u županijama, gradovima i općinama ograničava na najviše 20 posto prihoda poslovanja koje je lokalna samouprava ostvarila u prethodnoj godini. To je posebno veliki problem kod malih općina koje su uglavnom ovisne o državnoj blagajni i koje najviše novca troše na - plaće. 

Naravno, nerijetko zaposleni u lokalnoj samoupravi imaju veće plaće od kolega na državnoj razini. Kako Večernji list doznaje, u Vladi planiraju iznos mase plaća sada ograničiti na 15 posto prihoda koje regionalna i lokalna smouprava ostvari u godini prije. To znači i da će se i iznosi za plaće morati smanjiti za četvrtinu. Naravno, uz pretpostavku da jedinice područne i lokalne samouprave zadrže isti broj zaposlenih.

No, pitanje je kako će sve završiti jer iza ove inicijative zasad stoje tek članovi Vlade iz redova Mosta. Valja napomenuti kako dosad iz Domoljubne koalicije nisu blagonaklono gledali na prijedloge koji su iz Mosta odašiljani oko reforme lokalne samouprave. A prema prvim reakcijama pojedinih čelnika iz Domoljubne koalicije, koji su ujedno i lokalni čelnici, ni ova ideja kod njih ne nailazi na plodno tlo.

28. travanj 2024 02:13