Hrvatska
StoryEditor

Na medicinske djelatnike ne smije utjecati politika

08. Svibanj 2015.

Osmi po redu tradicionalni stručni simpozij Hrvatske liječničke komore ’Liječnička samouprava u Europi’, održan je danas u prostorima zagrebačkog hotela Westin.

- Očekujem aktivan pristup Komore u nalaženju najboljih zakonskih rješenja na korist naših pacijenata, zbog kojih smo se danas ovdje i okupili u ovolikom broju - izjavio je pri otvorenju simpozija ministar zdravlja Siniša Varga. Ministar je dodao i kako se komora pokazala kao pouzdan partner u reguliranju rada liječničke profesije .

- Liječnička komora, koja je zamišljena kao ’parlament svih liječnika’, mora aktivno sudjelovati u oblikovanju javnog mišljenja i zakonodavnih postupaka na području zdravstva kao što smo to činili u proteklih 20 godina -nadovezao se na ministra Predsjednik Hrvatske liječničke komore prim. Hrvoje Minigo.

Ugledni gost iz inozemstva dr. Otmar Kloiber održao je izlaganje o samoupravi kao sredstvu koje bi trebalo omogućiti raspodjelu ovlasti u korist primatelja usluga, kao i o društvu u cjelini. –Medicina, kao i njeni djelatnici apsolutno nikada ne bi smjeli biti pod utjecajem političkih struja, niti bilo kakvih komercijalnih zahtejva-smatra Koebler.

- Za efikasnu regulaciju, ključno je da davatelji usluge preuzmu odgovornost prema točno definiranim standardima, te da su pripadnici regulirane profesije, ali i društva, uključeni u regulativne procese - utvrdio je još jedan ugledni gost, dr. Edwin Borman, generalni tajnik European Union of Medical Specialists (UEMS).

Simpozij je održan u sklopu obilježavanja 20. obljetnice obnovljenog rada Hrvatske liječničke komore.

27. travanj 2024 00:26