Tehno
StoryEditor

U HAZU održan prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji

21. Studeni 2023.
Ivan Petrović

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu danas je održan prvi hrvatski simpozij o umjetnoj inteligenciji. Izlagali su istaknuti akademici i znanstvenici koji se bave istraživanjem u području umjetne inteligencije (AI). Simpozij je obuhvatio nekoliko tema; primjenu umjetne inteligencije u robotici u medicini, biomedicini, poljoprivredi, energetici, financijama, strojnom učenju, velikim jezičnim modelima u strojnom prevođenju, proučavanju podmorja, upravljanjem infrastrukturom i zgradama, te o pravnoj regulaciji i etici AI.

Akademik Ivan Petrović govoreći o primjeni umjetne inteligencije u robotici istaknuo je da će roboti budućnosti biti potpuno automatizirani u nestrukturiranim prostorima i surađivati s ljudima, te zahvaljujući AI učiti, moći razmjeti svoje okruženje i planirati akcije, a sve to omogućit će korištenje velikih podataka i AI. Govorio je i o problemima s kojima se znanstvenici suočavaju u razvoju robota, trendovima, ali i o strahovima vezanim za primjenu robota.

- Nije pitanje hoće li roboti uzeti radna mjesta već hoćemo li ih dovoljno razviti da spase svjetsko gospodarstvo zbog nedostatka radne snage u razvijenom svijetu – poručio je Petrović.

O pravnoj regulaciji i umjetnoj inteligenciji te utjecaju njene uporabe na ljudska prava i jednakost govorila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Istaknula je kako nije jednostavno regulirati područje koje se tako brzo razvija te da se mora izbjeći ograničenja koja bi omela razvoj inovacija, a istodobno osigurati da ljudska prava budu sačuvana. Najavila je i donošenje konvencije o AI na razini Europske unije u čijoj pripremi sudjeluje.

Akademik Bojan Jerbić govorio je o sinergiji medicinske robotike i AI, dok je tema prezentacije akademika Svena Lončarića bila umjetna inteligencija u biomedicini, a akademik Vladimir Paar pojasnio je koje su mogućnosti umjetne inteligencije u kontekstu determinističkog kaosa.

Na simpoziju su sudjelovati i članovi suradnici HAZU, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, prof. dr. sc. Krešimir Rogina i prof. dr. sc. Marko Tadić, profesori Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu (FER) Ivana Podnar Žarko, Zdenko KovačićStjepan Bogdan, Nikola Mišković, Zvonko Kostanjčar, Mario Vašak i Alan Jović, te prof. dr. sc. Tomislav Bracanović s Instituta za filozofiju i dr. sc. Tomislav Šmuc s Instituta Ruđer Bošković.

Simpozij je održan u organizaciji Razreda za tehničke znanosti i Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU, a suorganizatori simpozija su Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave, Centar za umjetnu inteligenciju Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i CRTA - Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

24. travanj 2024 13:11