Hrvatska
StoryEditor

Najčešća novogodišnja odluka: pronaći (bolji) posao

27. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Mnogi početak nove kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak‘. Koje važne odluke hrvatski građani donose na kraju 2012. i kakve su im želje za nadolazeću 2013. godinu, istražio je portal MojPosao na više od 500 ispitanika.

U skladu sa situacijom u državi, najveća blagdanska želja vezana za posao i karijeru je pronalaženje posla – tako 68% nezaposlenih ispitanika u novoj godini priželjkuje posao. Zaposlenim ispitanicima je također prvom mjestu pronalaženje (novog) posla– 21% njih priželjkuje bolje radno mjesto.

Napredovanje priželjkuje petina zaposlenih ispitanika, dok ih se 17% nada poboljšanju poslovanja tvrtke u kojoj rade. O pokretanju vlastitog posla sanja 12% zaposlenih i 11% nezaposlenih ispitanika.

Žene u većoj mjeri žele (novi) posao nego muškarci – 42% ispitanica priželjkuje (novi) posao, dok isto želi 27% ispitanika. Muškarci su ambiciozniji kada je u pitanju pokretanje vlastitog posla – njih skoro petina (19%) žele biti ‘sam svoj šef‘, dok je na isto spremno samo 9% žena. Polovica ispitanika donosi novogodišnje odluke vezane za osobni život, dok će ih 48% donijeti i onu vezanu za karijeru.

Nezaposleni ispitanici u većoj će mjeri ove godine donijeti novogodišnju odluku nego što će to učiniti zaposleni ispitanici. Čak 61% nezaposlenih te 46% zaposlenih ispitanika donijet će novogodišnju odluku vezanu uz posao i karijeru.

Od ispitanika koji će donijeti poslovnu novogodišnju odluku, gotovo polovica ispitanika (49%) odlučit će pronaći (bolji) posao. Na drugom mjestu popisa odluka nalazi se ‘usavršavanje i edukacija‘ koju će odabrati 19% ispitanik, a 11% njih poželjet će veću zaradu.

Na pitanje, doprinosi li redovito donošenje novogodišnjih odluka motivaciji za realizaciju, 39% ispitanika smatra da ne doprinosi, dok je 38% njih suprotnog mišljenja. Malo više od petine ispitanika (23%) nema mišljenje o tome.

Među ispitanicima koji su donijeli novogodišnje odluke, manje od polovice ih je i ostvarilo

Ispitanici koji prošle godine nisu donijeli novogodišnju odluku (49%), to su propustili učiniti jer smatraju da donošenje odluke na određeni datum ne doprinosi ispunjenju te odluke.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku (51%), njih dvije trećine (66%) izjavilo je da je odluka vezana za njihov posao i karijeru. Malo više od trećine ispitanika (34%) donijela je odluku koje nije povezana s poslom i karijerom.

Prema rezultatima istraživanja, privatne i poslovne odluke se podjednako ispunjavaju – 39% ispitanika je ispunilo svoju privatnu, dok je 34% ispunilo poslovnu novogodišnju odluku.

Ispitanici s visokom stručnom spremom ili magistri struke u najvećoj mjeri ispunjavaju donesene novogodišnje odluke vezane za posao i karijeru – njih 39% ispunilo je svoju prošlogodišnju odluku. Malo više od trećine ispitanika s višom stručnom spremom ili diplomom prvostupnika je ispunilo svoju odluku, dok je isto učinilo 25% ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Najčešći razlog za neispunjenje novogodišnje odluke su zapreke koje su se pojavile putem. Gotovo trećina ispitanika (29%) navodi zapreke kao glavni razlog ‘neuspjeha‘ provedbe novogodišnje odluke. Petina (20%) ispitanika navodi da im ostvarenje odluke nije bilo toliko važno, dok ih 15% smatra da nisu imali podršku okoline.

28. travanj 2024 17:26