Hrvatska
StoryEditor

Nakon akvizicije Hane požeški Plamen kreće u izgradnju bioelektrane

01. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Požeški Plamen kupio je trgovačko društvo Hana i koncem ožujka postao 100 posto vlasnik, a to će iskoristiti kako bi izgradili bioelektranu od dva megawatta.

Direktor Plamena Vinko Matijević rekao je za Lider da su Hanu dokapitalizirali s 25 milijuna kuna, te ostatak kupili za iznos koji je poslovna tajna. Bioelektranu će graditi blizu njiva, a u procesu su dobivanja dozvola i izabiru dobavljača opreme.

Kako su u Plamenu poučeni svojim iskustvom oko građevinskih dozvola iznimno oprezni ne znaju kada će investicija vrijedna između osam i deset milijuna eura krenuti u realizaciju.

- Sama izgradnja će trajati šest do sedam mjeseci nakon što dođe oprema i dobijemo sve dozvole. Nadamo se da to neće se odužiti kao u prijašnjem slučaju kada smo investirali u našu tvornicu – rekao nam je Matijević.

Hana i povezana društva Blata, Milna i Niza davat će gorivo za novu bioelektranu koja se dobiva od njihovih 2500 grla, a Plamen se na ovo odlučio jer su ulaganja u njihovu tvornicu bila produžena zbog dobivanja dozvola. Sada im predstoje detaljne analize, a Matijević se nada da bi projekt u realizaciju mogao krenuti jako brzo.

- Na ovaj način zbrinjavamo otpad po europskim direktivama i zaokružujemo jedan poslovni proces. Na ovaj način dobivat ćemo električnu i toplinsku energiju koja se može koristiti u razne svrhe. Ovo je prilika koju smo vidjeli i odlučili iskoristiti – istaknuo je u razgovoru za Lider Matijević.

Sam Plamen prošlu godinu završio je s 18,3 milijuna kuna brutto dobiti što je za 2,8 milijuna više nego godinu prije. Također porastao im je izvoz za pet posto, ali na domaćem tržištu doživjeli su pad od 23 posto.

25. travanj 2024 21:53