Hrvatska
StoryEditor

Ne razumijem zašto država ne može upravljati turističkim poduzećima

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako se 16 turističkih tvrtki u kojima država ima većinski udio veći od 25 posto planira ili privatizirati ili im naći strateškog partnera u iduće dvije godine.

Deset od šesnaest ovih turističkih tvrtki je zbog nelikvidnosti, velikih dugovanja i drugih problema u poslovanju u travnju podnijelo prijedlog za postupak predstečajne nagodbe. Upitali smo Sašu Poljanec-Borić, znanstvenu suradnicu za ekonomiju i sociologiju turizma na Institutu Ivo Pilar , misli li da je sada pravo vrijeme za privatizaciju tih tvrtki te koja je alternativa privatizaciji turističkog portfelja u kojoj država ima vlasnički udio.

- Država je novim kreditom sanirala zdravstvo, ne razumijem zašto država može sanirati zdravstvo a ne može upravljati hotelsko turističkim poduzećima koja se nalaze u predstečajnoj nagodbi? Ne razumijem zašto niti prošla HDZ-ova a niti ova SDP-ova vlast nije pokušala dignuti vrijednost toj imovini i zadržati je u svom portfelju na način da stvori domaću hotelsku management kompaniju koja bi upravljala tom imovinom. U Hrvatskoj, naime, postoji puno sposobnih hotelskih menadžera kojima bi, vjerujem, bio izazov i čast dignuti iz pepela još neprivatiziranu hotelsku imovinu, kad bi se taj proces postavio u racionalne institucionalne okvire. Nije mi jasno zašto se stalno bježi od takvog rješenja isto kao što mi nije zašto se prodaje Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka - odgovorila je Borić.

27. travanj 2024 17:07