Hrvatska
StoryEditor

Nerežišća kao centar medicinskog turizma?

16. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Prošlog je petka u Bečkom Novom Mjestu hrvatska delegacija nazočila svečanoj primopredaji postrojenja za ubrzavanje čestica i tzv. ionskog izvora, najvažnijih sastavnica austrijskog medicinsko – istraživačkog centra za liječenje tumora MedAustron.

Postrojenje je županu Donje Austrije, dr. Erwinu Pröllu predao generalni direktor istraživačkog centra CERN (glavni konzultant projekta) u Švicarskoj, prof. dr. Rolf-Dieter Heuer u prisutnosti austrijskog ministra znanosti i istraživanja prof. dr. Karlheinz Töchterlea. Važnost ovog događaja za Austriju je velika, jer u svijetu postoje ili se grade samo četiri ovakva centra. Naime, revolucionarna metoda liječenja - ionska terapija pokazala se vrlo efikasnom u liječenju pacijenata s izrazito teškim oblicima tumorskih oboljenja.

Gostovanje hrvatske delegacije, detaljan obilazak postrojenja te upoznavanje s vodećim osobama projekta i predstavnicima austrijske vlasti dogodilo se posredstvom Medis Investments d.o.o. iz Splita, tvrtke pod upravljanjem Verica Trusta AG, švicarske investicijske kompanije. U delegaciji, koju je okupio načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević, bili su visoki predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja, Instituta Ruđer Bošković, te Splitsko-dalmatinske županije. 

Posjet hrvatske delegacije MedAustronu organiziran je s ciljem detaljnog upoznavanja s elementima projekta te s izazovima koje bi provedba ovakvog projekta u Hrvatskoj stavila pred državu i lokalnu samoupravu, kao i pred znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. Projekt izgradnje medicinsko – turističkog kompleksa ‘Medis Brachia‘ u Općini Nerežišća na otoku Braču u fazi je izrade idejnih projekata te izračuna obuhvata krupnih infrastrukturnih zahvata koji se ne mogu realizirati bez uske suradnje s nadležnim ministarstvima i javnim poduzećima. Medis Investments želi povećati investiciju u projekt te u ‘Medis Brachia‘ medicinsko-turistički kompleks ukomponirati i centar za liječenje tumora ionskom terapijom poput onoga u austrijskom Bečkom Novom Mjestu.Izgradnjom ‘Medis Brachia‘ centra te klinike za liječenje tumora, benefiti za Republiku Hrvatsku, regiju i lokalnu zajednicu bili bi višestruki.-Povećala bi se sigurnost investicije, značajno bi se povećali porezni prihodi lokalne samouprave i državnog proračuna, otvorio bi se veliki broj novih radnih mjesta, ali i prostor za znanstveno-istraživački rad u ovom području. Sve navedeno rezultiralo bi ravnomjernim regionalnim razvojem, a Hrvatska bi se u turizmu pozicionirala kao cjelogodišnja turistička destinacija i ušla u elitni klub zemalja koje imaju ovakve centre za liječenje tumora ionskom terapijom - Japan, Njemačka, Italija i Austrija“, izjavio je načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević.Projekt ‘Medis Brachia‘ investicija je vrijedna 275 milijuna eura, a medicinsko – turistički kompleks na Braču bio bi izgrađen po uzoru na švicarsko poznato lječilište ‘Bad Ragaz‘. Ako se u kompleksu izgradi i klinika za tumore s izvorom ionskih čestica vrijednost investicije bit će povećana za još 200 milijuna eura.

-Područje za izgradnju ovog medicinsko-turističkog kompleksa u općini Nerežišća je idealna lokacija radi klimatskih uvjeta, ekološki očuvane prirode i dobre prometne povezanosti otoka i same lokacije. Investitor je već riješio imovinsko-pravne odnose i osigurao sredstva za prostorno plansku dokumentaciju do razine urbanističkog plana uređenja. Izmjene i dopune Županijskog plana su pri kraju, zatim započinjemo s izradom prostorno-planske dokumentacije Općine Nerežišća. Razvoj projekta ove vrste i veličine podrazumijeva nadležnost više ministarstava, za što je potrebna kvalitetna koordinacija. Pozdravljamo spremnost za pomoć koju smo već dobili od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te je očekujemo i u nastavku razvoja projekta - nastavlja Kuščević.

Medicinsko-turistički kompleks ‘Medis Brachia‘ će u tri odvojena područja sadržavati medicinske centre sa odabranim spektrom medicinskih usluga. Kompleks će sadržavati i hotelske kapacitete te druge turističke sadržaje. Osim na korist lokalnom stanovništvu, usluge medicinskog-turističkog kompleksa koristiti će i velik broj klijenata iz inozemstva.

20. travanj 2024 12:44