Hrvatska
StoryEditor

Ni HNB nije više nedodirljiv

07. Rujan 2014.

Sudac zagrebačkoga Trgovačkog suda Mislav Kolakušić voli dijeliti pljuske. Ne samo bivšem ministru financija nego i (dosad) nedodirljivom HNB-u.

Razlog je, doduše, tehničke prirode - osporio je legitimitet privremenoj upravi Nava banke, koju je HNB još u srpnju poslao u stečaj. S objašnjenjem kako je narušeno načelo ustavnosti o dvostranosti stranaka u postupku (što bi značilo kako je procijenio da je odluka donesena jednostrano, a što u ugovornom odnosu nije ‘dopušteno‘).

Novo je ročiste zakazano za 10. rujna i stečaj tada možda bude amenovan. No osporavanje neke odluke HNB-a, pa bila to i ona o imenovanju privremene uprave, pokazuje da je možda stiglo vrijeme preispitivanja i djelotvornosti uloge HNB-a kao nadzornika kreditnih institucija, dakle financijskoga krvotoka zemlje. Bankar iz jedne banke srednje veličine, koji je želio ostati anoniman, kaže da Kolakušićev potez pozornost skreće na činjenicu da HNB propise/zakone koji je donio Sabor, a koji se odnose na HNB (dakle HNB je jedna od strana u postupku), tumači proizvoljno, s diskrecijskim pravima da bankama određuju posve različite obveze, mjere ili pravila.

Nije samo bivša uprava Nava banke rogoborila kako je HNB svojevoljno interpretirao sposobnost banke da na vrijeme plaća sve svoje obveze. Iz mahom manjih i srednjih banaka stižu kritike kako nadzornik svojevoljno određuje visinu rezerviranja za loš (nenaplativ) dio kreditnog portfelja, diskrecijski potpuno različito od banke do banke vrednuje rizik i njegovo pokriće, što banke stavlja u nejednak položaj. To se na kraju odražava ne samo u rezultatima nego i u stopi ukupnoga kapitala (bivša stopa adekvatnosti kapitala). Što opet povlači nova, veća rezerviranja i gura banku u minus (ili tanji plus).

Slučaj Nava banke ponešto je zamršeniji, jer HNB je iz ne baš jasnog razloga odbio dokapitalizaciju najprije ukrajinske PAT Vostok banke, potom i ukrajinskog biznismena zainteresiranog za banku, što je otvorilo dodatna nagađanja o stvarnim razlozima pokretanja stečaja Nava banke. Treba li reći da i bivša uprava te banke smatra da HNB nepošteno i nejednako ‘mjeri‘ i odlučuje o novim pravilima klasifikacije plasmana.

17. svibanj 2024 05:59