Hrvatska
StoryEditor

Nije ugodno pročitati da netko respektabilan ocjenjuje hrvatsku ekonomiju među najgorima na svijetu

15. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Nije ugodno pročitati da netko respektabilan ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo među najgorima na svijetu, ali ako i jest tako, od istine se ne smije bježati, smatra Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj Liste br. 12 za Europski parlament.

- U svibnju ili lipnju Vlada će na financijsko tržište plasirati nove euroobveznice, u vrijednosti od 1,5 milijardi eura. Da svima bude jasno o čemu se radi, riječ je o novom kreditu koji će opteretiti hrvatske građane. Prije samo pet mjeseci, dakle u studenome 2013., na isti je način država zadužena za 1,75 milijardi dolara. Javni dug neprestano raste i procjenjuje se da će do kraja ove godine iznositi 85 posto BDP-a, što znači da je svako od 800.000 hrvatske djece i mladih ljudi ispod granice punoljetnosti zaduženo za 265.000 kuna. Takvo je staje neodrživo i Hrvatska svakim danom tone! Koliko god premijer Milanović i ministri relativizirali ocjenu uglednog The Economista o tome da je hrvatska ekonomija deseta najgora na svijetu, koliko god tvrdili da nije tako, jer je, kako kaže premijer, list prije 12 godina pogriješio s negativnom ocjenom njemačkog gospodarstva, teško se oteti dojmu da nam je država pred bankrotom! Jer, gdje bi drugo, osim u ponor, mogla odvesti politika neprestanog zaduživanja, a bez poticanja investicija i proizvodnje - pita Gabrić.

 - Za stanje u kojemu smo danas nije odgovorna samo ova Vlada. Jer, zaduživanja su počela odavno. Međutim, aktualna je Vlada prije dvije godine, kad je došla na vlast, imala sve na svojoj strani. Potpora građana bila je ogromna. U Saboru su dobili komotnu većinu, koja je omogućavala da provedu strukturne reforme. One bi bile bolne, mnogi bi građani bili na udaru, ali bi u roku od nekoliko godina takva politika preokrenula negativne trendove u gospodarstvu. Međutim, Milanovićeva vlada za to nije imala hrabrosti i sad smo tu gdje jesmo, i dalje u beskrajnoj potrazi za kreditima kojima ćemo otplaćivati stare dugove i servisirati svakodnevnu potrošnju. Ako, pak, dosad nisu imali petlje za zaokret, možete misliti da će za to imati volje u drugoj polovici mandata, kad se stranke već pripremaju za izbore. Kukuriku koalicija održavat će hladni pogon i nadati se da će tim manevrom izbjeći debakl na parlamentarnim izborima koncem sljedeće godine. Nažalost, u najvećim hrvatskim strankama još nemamo ljude koji su spremni misliti najprije na državu, a onda na stranačke interese. Nemamo ljude koji su, čim dođu na vlast, spremni da će za četiri godine pasti, jer su odlučili provesti strukturne reforme bez kojih zemlja ne može naprijed. Hrvatskoj trebaju u tom političkom smislu nesebični, a u provedbenom smislu odlučni političari, a ja ih u dvije najveće, nažalost, ne vidim. Ne smijemo prihvatiti da se nešto ne može, jer primjeri hrabre i stručne provedbe reformi u nizu zemalja EU omogućile su brzi izlazak iz krize. Loša ekonomska situacija, rast nezasposlenosti i pad BDP-a, nisu posljedica loše sreće ili zle sudbine. Kao što parazitske stranke i nesposobni vođe ne smiju biti naša sudbina - zaključuje predsjednik Nacionalnog foruma.

16. svibanj 2024 04:59