Hrvatska
StoryEditor

Nove smjernice nalažu vođenje zasebnih računa za javne poduzetnike

19. Ožujak 2014.

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala izmjene Zakona o transparentnosti tokova javnih sredstava kojima obvezuje sve javne poduzetnike s javnim ovlastima na vođenje zasebnih računa, bez obzira jesu li ili nisu dobili neka javna sredstva.

Ministar financija Slavko Linić objašnjava da je Zakonom o transparentnosti tokova javnih sredstava u hrvatsko zakonodavstvo prenesena smjernica EU-a o transparentnosti financijskih odnosa između država članica i javnih poduzetnika kao i transparentnosti unutar poduzetnika.

Smjernica, kaže Linić, nalaže vođenje zasebnih računa za javne poduzetnike koji su dobili javna sredstva te za sve poduzetnike s javnim ovlastima, bez obzira jesu li dobili javna sredstva.

To, po njegovim riječima, do sada nije bilo dovoljno jasno istaknuto pa se predloženim izmjenama i dopunama to razjašnjava.

Vlada je danas donijela i Uredbu o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, a koja je jedan od preduvjeta za raspisivanje natječaja za istraživanje nalazišta nafte i plina u Jadranu.

Najavljujući raspisivanje natječaja za prvi tjedan travnja, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da se naknada za istraživanje i eksloataciju sastoji od ukupne novčane naknade i podjele količina pridobivenih ugljikovodika između investitora i države.

Ukupna novčana naknada sastoji se od šest pojedinačnih naknada, dok je podjela količina pridobivenih ugljikovodika izražena u postotnom udjelu u količini koja pripada Republici Hrvatskoj. Postotni udio pridobivenih količina računa se pomoću posebnog faktora, za svaki kvartal.

Uredbom koju je Vlada donijela na današnjoj sjednici se, osim za istraživanje i eksploataciju, određuju i naknade za skladištenje ugljikovodika u geološkim strukturama i trajno zbrinjavanje plinova u geološkim strukturama.

28. travanj 2024 13:00