Hrvatska
StoryEditor

O 14 voditeljica projekata obnove ovisi budućnost željeznice

20. Rujan 2013.

Ni u jednom prometnom području u Hrvatskoj nema toliko žena voditeljica velikih projekata građenja i modernizacije kao u HŽ Infrastrukturi, njih 14, pa o njima doslovce ovisi realizacija i uspješnost projekata obnove željezničke infrastrukture u što će se u idućim godinama uložiti oko 3 milijarde eura, istaknuo je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Ministar je, zbog važnosti tih projekata i njihovog pravilnog vođenja, u Ministarstvu primio tih 14 voditeljica projekata i izrazio im pritom svu moguću potporu i podršku u njihovom radu.

I Hajdaš Dončić i voditeljice projekata vjeruju da će do 2020. hrvatska željeznička mreža (pruge, kolosjeci, mostovi, kolodvori, stajališta) doživjeti svoj preporod, što temelje ne samo na velikim ulaganjima nego i zalaganju svih uključenih u obnovu.

Ministar vjeruje i da će se za obnovu željeznice do 2020. iz europskih fondova povući oko 2 milijarde eura.

Samo ove godine HŽ Infrastruktura iz vlastitih sredstava u remont, održavanje i izgradnju novih pruga ulaže 2 milijarde kuna, a velika sredstva očekuju se i iz EU fondova, iz kojih je do sada povučeno gotovo 300 milijuna eura, kazao je.

Po podacima iz HŽ Infrastrukture, od ukupno 5.400 zaposlenih u toj tvrtki žena je 12,5 posto, ali je, smatra ministar, važniji podatak da ih je oko 30 posto od ukupnog rukovodećeg kadra.

Većina od danas predstavljenih 14 voditeljica velikih projekata u HŽ-u su zaposlene duži niz godina, u dobi su od 37 do 55 godina, po zanimanjima su inženjerke građevine, geodezije, arhitektu i elektrotehnike, a vode timove i milijunske poslove projektiranja i obnove željeznice po cijeloj Hrvatskoj.

Jedna od njih, Zdenka Katoliković Varga, novinarima je kazala kako je raduje što ih je ministar primio, što je i prvi put da se tako nešto dogodilo, kao i da sada ozbiljno vjeruje u bolju budućnost željeznice i njenu obnovu u skladu sa standardima europske željezničke mreže.

Osim o HŽ Infrastrukturi, ministar Hajdaš Dončić je odgovarajući na upite novinara istaknuo i druge ‘željezničke‘ tvrtke, poput HŽ Carga za kojeg, nakon razgovora s novom resornom rumunjskom ministricom nedavno u Litvi, duboko vjeruje da će vrlo brzo, u roku par tjedana, finalizirati priča s rumunjskim investitorom.

Razgovori se već sada vode, ugovor je predan rumunjskoj strani na usuglašavanje, početkom slijedećeg tjedna njihov vlasnik bi trebao doći u Zagreb i Hajdaš Dončić vjeruje da će se to finalizirati na obostranu korist.

Vlada je krajem srpnja prihvatila ponudu rumunjske S.C.Grup Feroviar Roman za kupnju 75 posto udjela hrvatske države u HŽ Cargu.

Hajdaš Dončić je kazao i da HŽ Putnički prijevoz neće ići u prodaju jer je to segment koji je strateški važan za državu i takvi se segmenti, prema novom zakonu o upravljanju državnom imovinom, neće prodavati nego dokapitalizirati kako bi se ojačale i postale tržišno konkurentnije.

17. svibanj 2024 16:30