Hrvatska
StoryEditor

Obersnel osniva mini holding?

19. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Od 1. siječnja 2013. s radom bi trebao početi novi resor riječke gradske uprave. Riječ je o Odjelu za gospodarenje imovinom u kojemu bi trebalo biti zaposleno do 60 ljudi, a pročelničko mjesto najvjerojatnije će zauzeti aktualni ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac.

Jedna je to od najznačajnijih promjena od 1993. godine kada je Grad Rijeka ustrojen kao administrativna jedinica operativno srce koje je bio Odjel gradske uprave za komunalni sustav na Titovom trgu 3. 

Prije nekoliko godina Grad Rijeka dobio je novi odjel, ali kao posljedicu izmjene zakonskih propisa koji su omogućili jedinicama lokalne i regionalne samouprave preuzimanje poslova vezanih uz građenje, odnosno izdavanje građevinskih dozvola. Ovaj put riječ je o autonomnoj odluci koju je Obersnel najavljivao na početku zadnjeg mandata, kada je tvrdio da će gradska uprava u rekonstrukciju, ali se ništa značajno dogodilo. Pred kraj mandata riječki je gradonačelnik odlučio stvoriti superodjel, a čovjek koji će ga voditi s pročelničke pozicije bit će jedan od najmoćnijih na Titovom trgu 3 gdje će biti sjedište svojevrsnog ‘riječkog holdinga‘ koji će se baviti poslovima koji donose živi novac u gradski proračun.

– Uslijed promjena u gospodarskom okruženju nameće se nužnost racionalnijeg i učinkovitijeg gospodarenja objektima javne, poslovne i stambene namjene u smislu ustrojavanja i vođenja jedinstvene evidencije svih građevina i dijelova građevina u vlasništvu Grada, ustanovljenje njihovog pravnog statusa i legalnosti, racionalnijeg i učinkovitijeg organiziranja gradnje i održavanja, te objedinjavanja svih pravnih i imovinskih poslova vezanih za upravljanje, stjecanje, otuđivanje, održavanje i gradnju kao i davanja u zakup, davanja u najam, davanja na upravljanje ili korištenje.... Racionalan pristup zadovoljenju javnih potreba zahtjeva organizacijsku strukturu sposobnu za iznalaženje novih modela gradnje, financiranja, održavanja i upravljanja objektima javne, stambene i poslovne namjene, te pružanja snažnije pravne, te administrativno-tehničke podrške projektima društveno poticane stanogradnje... – navedeno je u službenom obrazloženju odluke o ustrojavanju Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom.

26. travanj 2024 11:47