Konferencije i edukacije
StoryEditor

Projekt Energana ključ je budućeg gospodarskog razvoja Rijeke

16. Ožujak 2022.
Marko Filipovićfoto Ratko Mavar

Već treću godinu za redom Grad Rijeka dobitnik je nagrade ‘Smart Cities’ Jutarnjeg lista i portala gradonačelnik.hr u konkurenciji velikih gradova. Tomu u prilog idu i brojni pametni projekti koji se provode u Rijeci, a koji dokazuju da budućnost pametnih gradova uvelike ovisi o digitalnoj transformaciji. Na primjer, projekt Energana, budući startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, jedan je od najznačajnijih kapitalnih projekata Rijeke i ključna sastavnica budućeg gospodarskog razvoja Rijeke. Projekt Energana za koji je iz EU osigurano 31,47 milijuna kuna bespovratnih sredstava te dodatnih 2,78 milijuna kuna iz natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, omogućit će daljnji razvoj pametnih tehnologija.

Grad Rijeka je, dakle, prepoznao potrebu razvoja i istraživanja pametnih tehnologija, a sve kako bi povećali konkurentnost gospodarstva i kvalitetu života građana. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović ističe da su strateški pristup i koncept pametnog grada sastavni dio Plana razvoja Grada Rijeke od 2021. do 2027. godine.

– Dakako, u ovom segmentu razvoja prepoznata je i nužnost suradnje Grada Rijeke sa Sveučilištem u Rijeci, ali i sa gospodarskim sektorom, u svrhu daljnjeg poticanja inovacija i ulaganja u razvoj, konkurentnost gospodarstva te svakako, lokalnu ICT industriju – kaže Filipović.

U Rijeci su okupili konzorcij za uspostavu inovacijskog klastera – Centra kompetencija (CEKOM) za pametne gradove vrijednog 149,6 milijuna kuna, od čega je 95,4 milijuna kuna sufinancirala Europska unija. Kao nositelj tog inovacijskog klastera osnovano je i društvo Smart Ri u vlasništvu Grada Rijeke te se u konzorciju pojavljuje kao prijavitelj projekta.

– Intencija je da CEKOM, Smart Ri, a time i Grad Rijeka, postane testni i pokazni centar za pametne tehnologije, budući da će se upravo u Rijeci provoditi pilot projekti pametnih rješenja u upravljanju gradom i gradskom infrastrukturom. Ovaj najveći razvojni projekt u Hrvatskoj u području informacijsko komunikacijskih rješenja usmjeren je na poboljšanje kvalitete života građana – dodao je Filipović koji će više o pametnim projektima Grada Rijeke govoriti na Liderovoj konferenciji Smart Cities tijekom panel rasprave ‘Inovacijama do održivih gradova’.

Konferencija će se održati u srijedu, 6. travnja 2022., uživo na Zagrebačkom velesajmu, gdje će čelni ljudi hrvatskih gradova predstaviti nove projekte, otvorene natječaje i buduće planove. Pridružite nam se na konferenciji uz prethodnu prijavu.

25. travanj 2024 08:15