Hrvatska
StoryEditor

‘Od jeseni očekujemo promjene u poslovanju bolnica‘

17. Kolovoz 2013.

Od jeseni očekujmo promjene u zdravstvenom sustavu. Među ostalim, i u poslovanju bolnica. Polazište za promjenu sustava bit će studija koju izrađuje jedna francuska agencija. Za 200 tisuća eura iz zajma Svjetske banke i uz sufinanciranje države - kazao je Rajko Ostojić u Dnevniku HRT-a.

-Svima je jasno da Hrvatskoj ne trebaju 64 bolnice i odjeli koji su napola popunjeni. Ali što će predložiti Francuzi, u Ministarstvu ne otkrivaju. Samo kažu da će master plan analizirati stanje u bolničkom sustavu i predložiti konkretne mjere restrukturiranja i reorganizacije na razini pojedinih ustanova-dodao je.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić gostujući u Dnevniku rekao je kako su bolnice bile samo sinekure. Nećemo zatvarati bolnice, ali neke odjele hoćemo, bit će znatnog restrukturiranja unutar njih, potvrdio je ministar.

Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a, smatra da je ministar trebao potražiti domaću pamet. Kaže, bolje bi bilo da smo zajedno napravili Strategiju razvoja hrvatskog zdravstva jer je to nacionalni interes. To ne može biti partijska demagogija i samo partijska odluka. U HDZ-u nude rješenje. Osnivanje Nacionalnog zdravstvenog servisa koji bi uzimao usklađivao regionalne potrebe. Taj Nacionalni servis bi bio klasteriran - klaster medicinskih djelatnika, klaster nabave, klaster informatičko-tehničke službe, klaster održavanja, izjavio je Ćorušić. Tako bi se izbjeglo preklapanje kadrova i nepotrebnih troškova. Možda je baš to način da ministar riješi i pitanje sinekura zbog kojih je, među ostalim, i krenuo u reformu zdravstva.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović-Sunara reagirala je na najave iz HZZO-a o novom načinu slanja pacijenata na specijalističke preglede, hospitalizaciju, dijagnostičke pretrage i ambulantno liječenje. Ističe kako se više od 20 godina u Hrvatskoj provode uglavnom neuspješne zdravstvene reforme te dodaje da je odluka koja stupa na snagu za desetak dana donesena na preporuku stranih konzultanata.

U razgovoru za Dnevnik ministar Ostojić, govreći o promjenama kojima će obiteljski liječnici raditi sve prijeoperativne obrade, rekao je kako se timein vraća dignitet liječnicima primarne medicine. Ovo je njihova reforma, ustvrdio je.

Na pitanje o tome da će liječnici morati pripisivati najjeftinije lijekove, mirnistar kaže kako je to krivo protumačeno. Nije riječ o najjeftinijim lijekovima, već je riječ o lijekovima sa istim kemijskim sastavom, a razlici u cijeni. U tom slučaju se pripisuje lijek najpovoljnijeg proizvođača, rekao je ministar.

Upitan mogu li se na jesen očekivati veće participacije i naknade za zadravstveno osiguranje, odgovorio je kako o tome zasad ne razmišljaju. Prije nekoliko mjeseci smo smanjili cijenu boda i time cijenu usluge i posljedično participacije. Drugim riječima, posljednjih šest mjeseci naši građani plaćaju manju participaciju u apsolutnom iznosu jer je snižena cijena zdravstvene usluge, a time i participacije, istaknuo je.

Opovrgnuo je napise o tome kako je Jaga Stojić vraćena na posao nakon apela biskupa. U bolnicu u Kninu poslana je inspekcija Ministarstva koja je ukazala na niz nepravilnosti i nelogičnosti i temeljem toga Jaga Stojić je vraćena na posao, rekao je ministar.

30. travanj 2024 10:03