Hrvatska
StoryEditor

Oni su u sukobu interesa i nikome za to ne odgovaraju

19. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Od 11 članova Državnog sudbenog vijeća, sedam su suci, a ni jedan ne živi isključivo od plaće (i dodatne naknade za rad u DSV-u), nego svi, više ili manje, zarađuju sa strane.

Uskoro će na dnevnom redu DSV-a biti izbori, jedan od značajnijih je postavljanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Kandidati moraju proći složenu proceduru, javlja Jutarnji list, no nitko neće pitati suce za angažmane izvan sudnice koji bi ih mogli dovesti u - sukob interesa. A neće jer im zakoni to izričito ne brane i zato što su i sami članovi DSV-a u raznim izvansudskim aranžmanima.

Ključna činjenica u svemu tome je što su na višoj poziciji u pravosudnoj vlasti, to su im prihodi za angažmane izvan suda izdašniji. Tako je, napominje Jutarnji, sudac županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić predsjednik Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Časnog suda Hrvatske liječničke komore, miritelj po ugovoru s Hrvatskim uredom za osiguranje, časni sudac Hrvatske obrtničke komore... Mijo Galiot iz Općinskog suda u Splitu angažira se u izborima i predavač je u Državnoj školi za pravosudne dužnosnike. Sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi za Pravosudnu akademiju vodi radionice...

I dok prihodi od stručnih članaka, predavanja, radionica i angažmana usko vezanih uz struku mogu naći opravdanje, oni u HNS-u, Liječničkoj komori, Službeničkom sudu, HGK, Obrtničkoj komori..., otvaraju pitanje sukoba interesa jer su to potencijalne stranke na sudu. Stoga se nameće pitanje - ne bi li i na suce trebalo primijeniti pravila koja je za dužnosnike propisao Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

- Ako je sudac član DSV-a i istodobno član sudišta neke organizacije, onda je tu sukob interesa evidentan. Zakon o sprječavanju sukoba interesa trebao bi se primjenjivati i na suce. Nedopustivo je da sami sebe kontroliraju - tvrdi Davorka Budimir, predsjednica Transparency Internatinala Hrvatska koji se trenutno bavi DSV-om, i to postupkom njihova izbora, nakon što su im se javili sami suci ukazujući da je postupak bio netransparentan.

Također, Peđa Grbin, koji je na čelu saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poručuje kako treba ozbiljno razmotriti angažman sudaca u tijelima koja se mogu naći kao stranke na sudu.

24. travanj 2024 05:45