Biznis i politika
StoryEditor

Beznačajna Todorićeva ‘pravna pobjeda‘ protiv Fortenove TopCo

21. Listopad 2024.
Ivica Todorrićfoto Ratko Mavar

Ivica Todorić slavodobitno je objavio kako su njegove dvije nizozemske Adria kompanije (Adria Group i Adria Group Holding), nekadašnji vlasnici Agrokora, temeljem odluke suda u Amsterdamu uspjele blokirati iznos od 27 milijuna eura imovine kompanije Fortenova Group TopCo u Nizozemskoj. Tom odlukom Fortenovi nije dozvoljeno isplatiti 27 milijuna funti kompaniji OWH (pravnom sljedniku sankcionirane ruske VTB Banke na europskom tržištu).

Iako Todorić ovu odluku nizozemskog suda naziva ‘još jednom u nizu pravnih pobjeda na međunarodnom terenu koja se temelji na pravnim aktivnostima koje sam pokrenuo zbog protupravnog otimanja Agrokora od strane politike predvođene premijerom Plenkovićem‘, zapravo je riječ o odluci koja u cijeloj priči nema preveliko značenje. 

- Fortenova Group TopCo nije u blokadi. U tijeku je spor između društava OVH SE i L. (bivši VTB Europe) i Adria kompanija. Fortenova Group TopCo je iznos koji je dugovao OWH SE i L.-u položio na escrow račun (račun za pružanje usluge posredovanja prilikom obavljanja novčanih transakcija koje su uvjetovane ispunjenjem ugovornih uvjeta, nap.a.) kod neutralnog agenta ranije ove godine. Agent će s tog računa isplate učiniti sukladno konačnoj sudskoj presudi - službeni je komentar Fortenove na Todorićevu objavu. 

U prije nekoliko mjeseci završenom procesu promjene vlasničke strukture Fortenove, kojoj je cilj bio iz vlasničke strukture ukloniti sankcionirane dioničare, naime, Fortenova je u srpnju ove godine tih 27 milijuna funti već položila na escrow račun s kojeg ionako ne može obaviti isplatu sve do končane sudske odluke u tužbi procijenjenoj na više od 1,1 milijardu funti koju su protiv Fortenove TopCo pokrenule Todorićeve Adria kompanije.  

Dok sam OWH, koji je od travnja prošle godine u dobrovoljnoj likvidaciji, ne radi pritisak na Fortenovu da mu isplati tih 27 milijuna funti na koje polaže pravo uslijed promjene vlasništva u Fortenovi s društva Fortenova TopCo, u kojem su značajno participirale sankcionirane ruske banke, na društvo Fortenova MidCo, u kojem je većinski vlasnik Pavao Vujnovac, Todorićeve Adria kompanije tvrde da su zbog te promjene vlasništva pretrpjele štetu.

- Adria kompanije, u skladu sa pravnom strategijom, nastavit će blokirati imovinu i sredstva svih koji su obuhvaćeni tužbama pokrenutim u EU, te će nastaviti sprječavati izvlačenje novca koji tužene ruske banke pokušavaju izvesti s Fortenovom - poručeno je u Todorićevoj objavi. 

22. listopad 2024 12:20