Hrvatska
StoryEditor

Opačić najavila devet mjera za smanjenje deficita

27. Prosinac 2013.

Reforma mirovinskog sustava, ukidanje i smanjenje parafiskalnih nameta kojima je gospodarstvu ostalo oko 375 milijuna kuna, legalizacija bespravno sagrađenih objekata, neke su od kratkoročnih Vladinih mjera iz ove godine, čijim se učincima danas pohvalila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Najavila je i devet dugoročnih reformskih mjera kojima je cilj smanjiti proračunski deficit i (javni) dug - među njima su reorganizacija pravosudnog sustava, masterplan bolnica, uspostava optimalne mreže škola, reforma socijalnog ugovaranja i dr. Planirane reforme izraz su Vladine svijesti da se stvari moraju mijenjati, ali i kako bi EU pokazali kojim smjerom Hrvatska ide i što kani raditi, rekla je Opačić na konferenciji za novinare. Priznala je da sustav Centralnog obračuna plaća (COP) kasni zbog neuređenosti sustava koji se u njega trebaju uključiti.

Sustavom COP-a, zaključno s isplatom plaća za studeni, obuhvaćeno je oko 60.000 zaposlenih u 84 institucije, što je oko 30 posto. U siječnju u COP treba ući MUP, potom zaposleni u zdravstvu i školstvu, dok se na jesen predviđa uključivanje institucija iz kulture i zaštite okoliša te raznih agencija. Do kraja veljače donijet će se masterplan bolnica, a među devet dugoročnih reformskih mjera za razdoblje do 2016. su i uspostava ‘optimalne‘ mreže osnovnih i srednjih škola te outsourcing, odnosno izdvajanja sporednih usluga poput čišćenja i pranja, dostave i slično. Nastavit će se objedinjavanje javne nabave.

29. travanj 2024 16:41