Hrvatska
StoryEditor

Oreškovićev plan za smanjenje hrvatskog duga na investitore ostavio dobar dojam

15. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Mandatar Tihomir Orešković u austrijskom Kitzbühelu sudjelovao je na zatvorenom sastanku predstavnika investitora i banaka kojima je predstavio plan za smanjenje hrvatskog duga koji iznosi gotovo 90 posto BDP-a.

Na skupu je bilo oko 80 investitora. Prvi put u 17 godina, koliko se konferencija održava, na njoj je bio netko iz hrvatskog političkog miljea. Kako HRT javlja, Tihomir Orešković je na investitore ostavio dobar dojam.

Prema ulagačima dva su temeljna hrvatska problema - izostanak gospodarskog rasta i visok javni dug. Što se tiče gospodarskog rasta neki su pomaci ostvareni u prošloj godini, međutim, visok javni dug ostaje velik problem.

Orešković je ulagačima predložio određene reforme koje bismo mogli tretirati kao radikalnije u odnosu na one koje smo imali do sada u javnosti prilike čuti. Obzirom da službenih izjava nakon sastanka nije bilo, detalji će izaći u javnost u petak, kada se očekuje povratak Tihomira Oreškovića iz Kitzbühela.

Orešković je razgovarao u četvrtak prijepodne u Kitzbühelu s predstavnicima dvadesetak međunarodnih ulagača koji su najveći financijeri hrvatskog duga. Riječ je o institucijama poput Deutsche banka, Goldman Sachsa, Merrill Lyncha, Eaton Vancea i ključnim kreditnim agencijama.

Važno je izbjeći daljnji pad kreditnog rejtinga i Orešković smatra da će to postići ako uvjeri ulagače da će buduća vlada ozbiljno raditi na kontroli državnih financija, smanjivanju duga i deficita. Na zatvorenom susretu predstavnika investitora i banaka u organizaciji Unicredita sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Jutarnji list piše kako "dobro upućeni" u razgovore tvrde kako je Oreškovićevo pojavljivanje na skupu bilo "pun pogodak jer je na sugovornike ostavio jako dobar dojam".

25. travanj 2024 23:44