Hrvatska
StoryEditor

Ostojić spreman odustati od smjenskog rada na kritičnim odjelima

19. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Ministar zdravlja Rajko Ostojić spreman je odustati od smjenskog rada na odjelima gdje se pokazalo nemogućim raditi u smjenama, a iz njega će po svemu sudeći izuzeti i liječnike koji se bave nastavnim radom.

Kako Novi list doznaje u Ministarstvu zdravlja tako će se gotovo sigurno rad u kirurškim salama i na odjelima intenzivne njege vratiti na stari sustav dežurstava, jer se upravo kirurgija pokazala najslabijom točkom smjenskog rada.

Međutim, i mnogi drugi bolnički odjeli imaju ozbiljnih problema s organizacijom rada, pa se može očekivati da će ministar uskoro biti zasut zahtjevima za vraćanje u sustav dežurstava. Odluka o ukidanju smjenskog rada na odjelima koji ga nisu uspjeli organizirati očekuje se do kraja mjeseca, kada bolnicama koje su prve ušle u novi sustav rada, poput riječkog KBC-a, ističe dvomjesečni ‘probni rok‘.

Za ministra Ostojića, koji je upravo na smjenskom radu računao u velikoj mjeri kompenzirati trošak novog kolektivnog ugovora u zdravstvu, odstupanje od tog plana znači dodatni financijski udar. Koliko će taj potez koštati državni proračun, ovisit će o tome tko će na kraju ostati u smjenskom radu.

17. svibanj 2024 14:06