Hrvatska
StoryEditor

‘Ovo nije Tuđmanova politika, on se suradnika nije odricao‘

19. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Ovo nije Tuđmanova politika. On se svojih suradnika nije odricao, izjavila je Jadranka Kosor gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.

Za njezino izbacivanje iz stranke imenovala je krivca - Tomislava Karamarka. Bez njegovog naloga to se ne bi dogodilo, smatra. Rekla je da je HDZ za nju završena priča. Neće ući ni u jednu stranku niti klub zastupnika, ne razmišlja ni o vlastitoj stranci. Od predsjednika Republike Ive Josipovića, s kojim se ponekad nađe na kavi, očekuje odlikovanje za završene pregovore za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju.

Podsjetimo, Jadranka Kosor od jučer i službeno nije članica HDZ-a. Odluka je to Predsjedništva stranke koje je odbacilo njezin priziv i donijelo jednoglasnu odluku o isključenju iz stranke. Kosor je izjavila kako je, s obzirom na sastav Predsjedništva stranke, takvu odluku i očekivala.

Ostaje u politici kao zastupnica u Hrvatskom saboru. Svoje planove najavit će idućih dana. Rekla je da će razmisliti o podnošenju tužbe Ustavnom sudu, prema potrebi i sudu u Strasbourgu. Najavila je da će o svemu obavijestiti Europsku pučku stranku, čiji je član i HDZ.

-Poruka koja je odaslana članovima HDZ-a je jasna: Ako smo danas izbacili nju, onda možete misliti što možemo učiniti s vama drugima. Ja sam ipak, među ostalim, bila i predsjednica Vlade- rekla je Kosor.

Ponovila je kako i Vladimir Šeks misli da je njezino brisanje iz stranke presedan, ali o tome ne želi javno govoriti te da ga ona razumije. Još jedanput odbila je obrazloženje Visokoga časnog suda da je javnim istupima naštetila ugledu stranke, ističući da nije govorila ništa o politici stranačkog vodstva, nego je javno odbacila tvrdnje predsjednika Tomislava Karamarka da su bivša vodstva dekroatizirala i detuđmanizirala stranku.

Odbila je i tumačenje predsjednika HDZ-a o ‘sramotnoj koaliciji‘ sa SDSS-om, ističući da bez manjina njezina vlada ne bi uspjela zatvoriti pregovaračko poglavlje o pravosuđu i završiti pregovore s Europskom unijom. Također je istaknula kako nitko tko govori istinu, u interesu HDZ-a ne bi smio biti izbačen iz stranke. Pogledajte kako u Saboru neki ugledni članovi SDP-a kritiziraju svoju vladu i javno prozivaju svoje ministre i ništa im se nije dogodilo, a ja, koja nisam kritizirala vodstvo stranke, izbačena sam iz HDZ-a, rekla je Kosor.

Predsjedništvo je odbacilo priziv Jadranke Kosor na odluku Visokog suda časti kojim se ona bezuvjetno isključuje iz HDZ-a, potvrdila je nakon sjednice Predsjedništva glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš informaciju koja je već doprla do medija.

Time je Predsjedništvo ostalo kod navoda zbog kojih je i pokrenut postupak protiv Kosor da je svojim istupima otprije dva mjeseca nanijela štetu stranci.

Naime, odluku o isključenju Jadranke Kosor prvo je donio Visoki sud časti, a zatim je ona uložila žalbu. Sada je odbijena i žalba te Kosor više nije članica HDZ-a.

Predsjednik stranke Karamarko nije želio komentirati odluku Visokog suda časti pravdajući se da je postupak u tijeku i samo dodao kako je HDZ u procesu čišćenja i da je važno da u stranku dolaze mlade snage. Vrijeme je za nove ljude, rekao je tada, a sada još nije komentirao isključivanje.

Predsjedništvo je odlučilo da će Jadranku Kosor u saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport zamijeniti Darko Milinović, koji je taj odbor i prije vodio.

Silvana Oruč Ivoš izjavila je da je Predsjedništvo također analiziralo rezultate izbora za Europski parlament te izrazilo zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozvalo članstvo na mobilizaciju za lokalne izbore. Također, u Predsjedništvu stranke odlučio je kooptirati i predsjednika HDZ-ova Odbora za branitelje Željka Dilbera.

17. svibanj 2024 09:10