Hrvatska
StoryEditor

Pavelić i Copić potpisali ugovor o dodjeli gratis novca za projekt ForestFlow

29. Srpanj 2016.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić i v.d. ravnatelja Agencije za regionalni razvoj RH Matilda Copić potpisali su u petak u Vinkovcima ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „ForestFlow“, koji se provodi u okviru IPA prekograničnog programa suradnje Hrvatska – Srbija 2007.-2013.

„Projekt ForestFlow četvrti je po redu IPA projekt prekogranične suradnje u kojem sudjeluju Hrvatske šume i naš najveći dosad. Projekt je vrijedan 1,4 milijuna eura s financiranjem EU od 85 posto. Pola tih sredstava je hrvatski dio, a pola je dio partnera iz Srbije. Potencijala za slične projekte ima još i sigurno je da nećemo stati na ovome“, rekao je Pavelić.

U prezentaciji projekta navedeno je da je opći cilj projekta obnoviti područja oštećena u poplavi 2014. godine i razviti učinkovitije sustave zaštite u slučaju opasnosti od poplava u pograničnom području Vukovarsko-srijemske županije i Srijemskog okruga.

U okviru projekta raditi će se na reintrodukciji jelenske divljači u Spačvanskim šuma, a, urediti će se odvodni kanali, instalirati automatske stanice za mjerenje razine vode na Bosutu, obnoviti kilometarske oznake na savskom nasipu i sl.

Projekt "Naturavita"

Nakon potpisivanja ugovora prikazana je i projekcija projekta pod nazivom „Naturavita“, čiji se početak realizacije očekuje s 1. siječnjem 2017. godine. Projekt „Naturavita –  Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji“ vrijedan je 48 milijuna eura, od čega bi 85 posto sredstava trebalo biti osigurano iz fondova EU.

U Vinkovcima je, pak, u četvrtak potpisan i Ugovor o sufinanciranju po IPA prekograničnom programu Hrvatska-Srbija vrijedan 700.000 eura. Ugovor su potpisali predsjednik Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ Tomislav Velić i v.d. ravnatelja Agencije za regionalni razvoj RH Matilda Copić.

„Riječ je o 700.000 eura vrijednom projektu prekogranične suradnje sa Srbijom “Boards without borders: improving life quality for marginalized groups through people to people approach” u sklopu CBC programa Hrvatska-Srbija 2007-2013“. Taj projekt povećat će kvalitetu života osoba s invaliditetom“, rekao je Vulić.

U okviru projekta nabavljena su 4 kombija i 3 čamca za prijevoz osoba s invaliditetom. Kombiji će služiti za prijevoz naših korisnika do škola, ustanova, liječnika i sl. dok će čamci biti proslijeđeni HGSS-nje i moći će se koristiti u terapeutske svrhe.

25. travanj 2024 20:50