Hrvatska
StoryEditor

Podijeljenost i nedostatak dijaloga o ekonomskim pitanjima koči napredak Hrvatske

29. Siječanj 2015.

- Čak 70 posto našeg izvoza je prema državama Europske unije. Uvoz kao i izvoz koje su okosnice našeg gospodarstva najviše su okrenute prema državama unutar Unije. Zbog toga se i Norveška zalagala za što raniji ulazak Hrvatske u EU - izjavio je danas Henrik Ofstad, veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj.

Ofstad je gostovao na tribini iz serije  Europa u Zagrebu koju organizira Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb.

- Hrvatska i Norveška imaju dosta razlika , no isto tako i dosta poveznica. Obje zemlje imaju relativno mali broj stanovnika, imaju obalu, bave se brodogradnjom i ribarstvom, Mi imamo naše izvore nafte, a Hrvatska ima puno potencijala u energetskom sektoru - smatra Ofstad.

No, podijeljenost Hrvatske i manjak dijaloga glede ekonomskih pitanja, između ideološki udaljenih strana, smatra najvećim problemom koji koči napredak Hrvatske.

– Kod nas postoji dijalog između opozicija. I oni koji se protive EU,  sudjeluju u raspravi glede raspodjele sredstava iz Europe - tvrdi veleposlanik, no dodaje kako nije uvijek bilo tako, te je biti ili ne biti član EU, bilo pitanje koje je podijelilo državu na pola. Urbani, razvijeniji krajevi bili su za, manje razvijen sjever protiv.

Danas Norveška pomaže Hrvatskoj. Uložit će oko 2 milijuna Eura koji bi trebali pomoći oko pravnih pitanja, zalažu se za izgradnju škole u Vukovaru gdje će sve nacionalnosti biti integrirane...  

Norvežani isto tako znaju kako profitirati od svog prirodnog bogatstva. 

- Nije bitno da li domaće tvrtke crpe naftu ili to rade velike svjetske komapnije. Zbog velikih poreza,   Norveška je uvijek na dobitku - zaključio je Ofstad.

12. svibanj 2024 09:51