Aktualno
StoryEditor

Hrvatska pri vrhu EU-a po rastu prometa u maloprodaji u ožujku

07. Svibanj 2024.

Hrvatska se u ožujku svrstala među zemlje EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji, višestruko snažnijim od europskog prosjeka, pokazali su u utorak podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni je promet u maloprodaji u ožujku porastao za 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su statističari. U veljači bio se smanjio za 0,5 posto, pokazuju revidirani podaci. U EU promet je u ožujku uvećan za 2,0 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu, prema revidiranim podacima.

Najsnažnije je na području primjene zajedničke europske valute u prvom proljetnom mjesecu porasla prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,1 posto. Na razini EU-a najveći rast prometa bilježile su pak trgovine neprehrambenih proizvoda, za tri posto.  Pad prometa na godišnjoj razini bilježile su samo benzinske postaje, za 0,6 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU. 

Hrvatska uz bok Luksemburgu

Najsnažnije je u ožujku na godišnjoj razini poskočio promet u Poljskoj, za 14,8 posto, a dvoznamenkastu stopu rasta bilježio je i Luksemburg, od 10,3 posto. Slijedi Hrvatska s rastom prometa u ožujku za 8,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U veljači bio je porastao za 9,2 posto.

Najviše je pak na godišnjoj razini pao promet u Belgiji, za 4,6 posto. Slijede Estonija i Austrija s padom prometa od 2,3 odnosno 2,0 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Rumunjsku.

Naznake oporavka

Mjesečna usporedba pokazuje pak oporavak u ožujku, pa je tako promet u maloprodaji na razini eurozone porastao za 0,8 posto u odnosu na veljaču kada se bio smanjio za 0,8 posto, prema revidiranim podacima. U EU promet je na mjesečnoj razini uvećan za 1,2 posto, nakon gotovo stagnacije u veljači, pokazuju revidirane procjene.

Najsnažnije je na oba područja porastao promet na benzinskim postajama, za dva posto u eurozoni i za 1,5 posto na razini EU-a. Najslabiji rezultat zabilježile su trgovine široke palete neprehrambenih proizvoda, koje su u eurozoni bilježile stagnaciju. U EU bilježile su rast za 0,5 posto, utvrdio je Eurostat.

Poljska na čelu

Najsnažniji rast prometa u maloprodaji bilježila je u ožujku i na mjesečnoj Poljska, za 7,3 posto. Slijede Cipar i Mađarska gdje je uvećan za 4,8 odnosno za 2,0 posto.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji smanjio se u ožujku za 0,1 posto u odnosu na veljaču kada je bio porastao za 1,2 posto.

Najveći pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su u ožujku Švedska i Malta, za 1,8 odnosno za 1,0 posto. Slijedi Austrija s padom prometa za 0,8 posto, navodi europski statistički ured.

18. svibanj 2024 13:43