Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnicima na raspolaganju 2 milijarde eura iz EU fondova

23. Siječanj 2015.

- Dobro proučite pravila, izaberite kvalitetne vanjske suradnike, te budite u korak s tržištem potpora i ukoliko ste poduzetnik koji posluje po zakonu velike su šanse da ćete doći do financijskih sredstava iz fondova - izjavila je Tatjana Štefanec Zjalić iz Sense Consultinga prilikom predstavljanje EUfond vodiča i najave natječaja za poduzetnike koje je organizirala Zagrebačka banka.

Radi se o financiranju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Krajem ovog mjeseca biti će objavljeni novi natječaji za poljoprivredu, a uskoro se očekuju i prvi natječaji za mikro, male i srednje poduzetnike.

- Od 10.68 milijardi eura koliko je Hrvatskoj dostupno u razdoblju od 2014 do 2020 godine iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, gotovo dvije milijarde eura bit će na raspolaganju poduzetnicima. Naviše  mogućnosti za poduzetnike biti će u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - objasnio je Damir Brkić, direktor Segmenta Srednja poduzeća Korporativnog bankarstva Zagrebačke banke.

Tako je natječaje najavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za kraj siječnja i to u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. Ministarstvo poduzetništva i obrta najavilo je, pak, za prvi kvartal 2015 prvi natječaj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezjja 2014-2020 za srednje i male poduzetnike.

Potpora će se dodjeljivati mikro, malim i srednjim poduzetnicima za ulaganja u proizvodnu tehnologiju te izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu, a iznosit će maksimalno 5 milijuna kuna za ulaganja u proizvodnu tehnologiju, odnosno 15 milijuna kuna za ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta i opremu.

EUfond vodič je besplatna usluga Zagrebačke banke i ranije spomenutog Sense Consultinga putem koje poduzetnici dobivaju informacije i smjernice o mogućnostima stjecanja potpore iz nacionalnih i EUfondova.

28. travanj 2024 01:22