Hrvatska
StoryEditor

Pojasnili zašto je Hrvatskoj potreban satelitski račun turizma

04. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Satelitski račun turizma je statističko istraživanje koje omogućava praćenje ukupnih gospodarskih efekata turističkog sektora u jednoj zemlji.

Republika Hrvatska napravila je do sada dva satelitska računa i Ministarstvo turizma ima namjeru naručiti istraživanje barem svake dvije slijedeće godine, pojasnili su nam iz Ministarstva.

Do sada je satelitski račun za potrebe Ministarstva turizma izrađivao Institut za turizam iz Zagreba, a u izradu su bili uključeni Državni zavod za statistiku, Hrvatska narodna banka, Ministarstvo financija, HGK i brojne druge institucije i dionici iz javnog i privatnog sektora.

Satelitski račun za turizam se izrađuje, naglašavaju iz Ministarstva, jer je turizam sektor čije učinke nije moguće pratiti kroz postojeći sustav nacionalnih statističkih računa, niti u jednoj nacionalnoj ekonomiji, već se mora izrađivati tzv. ‘satelitski račun‘ sukladno metodologiji EUROSTATA, OECD-a i UNWTO-a, da bi se vidjeli utjecaji turizma na BDP, potrošnju, platnu bilancu i dr., čime se može sveobuhvatno sagledati pravo gospodarsko značenje turističkog sektora u jednoj zemlji, a ne samo pratiti pokazatelji poput dolazaka i noćenja (DSZ) ili deviznih primitaka (HNB).

28. lipanj 2024 00:30