Hrvatska
StoryEditor

Poreč u 16 mjeseci izgradio i obnovio kanalizacijske mreže više nego u zadnjih 40 godina

17. Kolovoz 2016.

Realizacija 502 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje četiriju pročistača otpadnih voda i 80-ak kilometara kanalizacijske mreže na području Grada Poreča i gravitirajućih mu općina Tar-Vabrige, Funtane i Vrsara odvija se zadovoljavajućom dinamikom. Ukupna vrijednost projekta, odobrenog za realizaciju baš s ulaskom Hrvatske u EU, iznosi 67.187.400 eura, u čemu udio bespovratnih sredstava iz strukturnog fonda EU-a iznosi 74 posto, to jest 49.723.623 eura. Dok se očekuje da konzorcij SUEZ Environnement (donedavna Degremont) i Strabag do jeseni ishodi građevinsku dozvolu i započne gradnja četiriju pročistača membransko-bioreaktorske tehnologije,  izgrađeno je gotovo sve planirano u kanalizacijskoj mreži. Prema riječima Milana Lakovića, direktora Odvodnje Poreč d.o.o., tvrtke nositelja projekta, u proteklih 16 mjeseci izgrađeno je i obnovljeno više kanalizacijske mreže nego u proteklih 40 godina.

- Od planiranih 61,6 kilometara gradnje nove kanalizacijske mreže ostvareno je 99,76 posto, a preostalih 150 metara ostalo je za jesen zbog zahtjevnog pristupa međunarodog kabela Hrvatskog telekoma, strukture tla i obustave gradnje tijekom turističke sezone. U dijelu rekonstrukcije postojeće kanalizacijske mreže od ukupno planiranih 21.203 metara izvedena su 20.862 metra, što je 98,4 posto, te izgrađeno pet od predviđenih šest crpnih stanica. Po ishođenju uporabnih dozvola, obavještavat ćemo građanstvo o mogućnosti priključenja na novoizgrađeni javni sustav odvodnje, kazao je Laković.

U izvješću Nadzornog odbora „Odvodnje Poreč“ spominje se i obavijest Hrvatskih voda korisnicima sredstava EU fondova za infrastrukturne projekte o mogućnosti podjele projekata na faze kako bi se oni mogli financirati kroz dva programska razdoblja, pa je tako i UPOV Poreč Hrvatskim vodama predložen za podjelu u dvije faze. Kako bi se time izveo maksimalan opseg radova do kraja 2016. i neometanu realizaciju tijekom 2017. godine, morat će se izraditi modifikacija Aplikacije za programsko razdoblje 2014.- 2020. godine i za to dobiti suglasnost iz Bruxellesa.

01. prosinac 2022 22:17