Hrvatska
StoryEditor

Potapa se gradilište 37 milijuna kuna vrijednog projekta Kaquarium u Karlovcu

15. Listopad 2015.

Teško da je karlovačka gradska vlast predvođena gradonačelnikom Damirom Jelićem i njegovom zamjenicom Marinom Kolaković mogla očekivati da će nepunih mjesec dana po obilježavanju „prvog rođendana“ realizacije svog velikog projekta Kaquarium, slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka, njegov bazni dio ukopan u zemlju, doživjeti pravo „vodeno krštenje“.

Nije riječ ni o kakvoj probi nepropusnosti ili sličnim tehničkim radnjama, već je nabujala Korana pronašla podzemni put i, potpomognuta oborinskom obilnom vodom, poplavila to buduće karlovačko turističko i ino čudo. Koje, vrijedi reći, ima ugovorenu predračunsku vrijednost od 36.691.939,28 kuna, u čemu se čak 98,7 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj. Međutim, za gradonačelnika Jelića poplavljivanje gradilišta objekta, za koji njegovi zagovaratelji uporno tvrde da se gradi na pravom mjestu tik uz Koranu, te da će izdržati i vodostaj Korane od 844 cm, gotovo kao da je poželjna i neizbježna faza gradnje. Gotovo kao u dokumentarcu o gradnji HE Jablanica u vrijeme sirovog socijalizma.

- Kako objekt Kaquarija nije gotov, upravo u ovom trenutku traje potapanje tog projekta. Svaki laik će se pitati ‘zašto gluposti radite, što ga uopće gradite kad ga sada potapate?‘. Upozorio bih da je projektom sve predviđeno: kako su tlakovi uzgona (podzemnih voda) iznimno jaki, a građevina još nije gotova, nema drugoga nego je i projekt predvidio ovakvo očekivano stanje i zato se on potapa. Da je projekt i objekt do kraja završen, tada bi te sile uzgona mogle biti savladane samom građevinom. To će inženjeri shvatiti bez problema, jer su i meni uspjeli objasniti to u dvije minute. I sam sam reagirao kao što i svatko normalan reagirao, ali upozoravam i da je Kaquarium građen na koti koja u potpunosti može podnijeti vodostaj od 844 cm, a još postoji i dodatna mogućnost obrane vrećama - kazao je Jelić, dodavši da je situacija koordinirana s glavnim izvođačem, AB gradnjom i njenim partnerima.

29. travanj 2024 14:16