Hrvatska
StoryEditor

Potpisan ugovor o gradnji vlakova za HŽ Putnički prijevoz

30. Siječanj 2014.

HŽ Putnički prijevoz i Končar-Električna vozila potpisali su danas u Zagrebu ugovor o gradnji 44 nova motorna vlaka. Investicija je vrijedna 1,63 milijarde kuna, a isporuka prvog vlaka očekuje se u ožujku slijedeće godine. Nakon toga bi svakih mjesec dana trebao biti izgrađen jedan do dva vlaka, a cijeli bi projekt trebao biti završen u 2017.

Potpisivanju ovog vrlo važnog ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić te čelnici Končara Darinko Bago i HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković. Svi su govornici ovaj ugovor nazvali povijesnim, a premijer Milanović je napomenuo da ova investicija dobija na težini zato što je na natječaju pobijedila domaća tvrtka.

- Prije deset godina Končar je pobijedio u natječaju za prodaju tramvaja, ali tada je situacija bila drugačija te bez obzira na pritiske, Vlada premijera Ivice Račana mogla je pogodovati Končaru. Danas je situacija drugačija, doduše politika ima nekog malog utjecaja, ali tržište je otvoreno i zato nas raduje da je Končar pobijedio u jakoj konkurenciji - rekao je Milanović.Ministar Hajdaš Dončić je ustvrdio da je Končar pokazao konkurentnost i napomenuo da je aktualna Vlada već odavno opredijeljena za investiranje u željeznički promet.- HŽ Putnički prijevoz također je u restrukturiranju, ali to ne bi bilo dovoljno bez nabave ovih vlakova te bez informatizacije za koju će ova tvrtka već slijedeći tjedan potpisati još jedan veliki ugovor - rekao je Hajdaš Dončić.

O informatizaciji i svim prednostima novog vlaka govorio je čelni čovjek HŽ Putničkog prijevoza. Bit će udobniji, imat će široka ulazna vrata, veći broj sjedaćih mjesta, sustav informiranja putnika, prijevoz osoba u invalidskim kolicima, prostor za bicikle te će biti klimatiziran. Novi će vlakovi biti sigurniji, a tvrtka će biti konkurentnija.- Cilj nam je kompletan vozni park koji je star preko 30 godina zamijeniti novim vlakovima, čime ćemo smanjiti operativne troškove - rekao je Ratković.

Predsjednik Uprave Končara napomenuo je da je vrijednost investicije zapravo preko dvije milijarde kuna, s obzirom da treba obračunati i 400-tinjak milijuna kuna PDV-a na ukupnu vrijednost vlakova od 1,63 milijarde kuna. Važnost ovog projekta, napomenuo je, u tome što će u slijedećih tri godine osigurati posao za tri tisuće ljudi.- Najvažnije je to da je ovo naš vlastiti proizvod, s vrlo malo uvoznih, i to ne složenih dijelova. Malo je ovakvih tvrtki u Europi, samo njih par, naravno ne računajući one koji rade po licenci - rekao je Bago.

Premijer Milanović je također istaknuo važnost ‘domaće pameti‘, jer ovakvim poslovima osiguravamo obrazovanim ljudima da ne odlaze iz Hrvatske.Od 44 motorna vlaka gradit će se 32 elektromotorna, i to 16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz. Preostalih 12 su dizel električni motorni vlakovi.

19. travanj 2024 15:06