Biznis i politika
StoryEditor

Grad Zagreb investira 200 milijuna eura u 80 novih Končarovih tramvaja

03. Rujan 2024.
Končar električna vozila

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Uprave društva Končar-Električna vozila Josip Ninić potpisali su danas Ugovor o isporuci novih 20 niskopodnih tramvaja za ZET. Vrijednost ugovora je 39,9 milijuna eura.

Rok za realizaciju ugovora je 36 mjeseci od dana potpisa ugovora. Tramvaji će se kupcu isporučivati sukcesivno prema dogovorenoj dinamici, stoji u objavi Končara na Zagrebačkoj burzi.

Potpisani ugovor predstavlja nastavak uspješne suradnje Končara i ZET-a temeljem koje su u razdoblju 2005. - 2010. godine isporučena ukupno 142 niskopodna tramvaja, a u lipnju 2023. potpisan je i ugovor za isporuku 20 novih tramvaja koji je trenutno u realizaciji. Nakon realizacije ugovorenog posla Zagrebom će prometovati ukupno 182 tramvaja proizvedena u Končaru.

- Tramvaj i svi njegovi važni podsustavi rezultat su vlastitog razvoja u čijoj proizvodnji sudjeluje više društava Grupe, što potvrđuje da je Končar jedna od vodećih regionalnih tehnoloških kompanija koja uspješno konkurira svjetskim proizvođačima tračničkih vozila. Ugovaranjem novih tramvaja za grad Zagreb, Končar nastavlja trend razvoja proizvoda i rješenja kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu, nudi dugogodišnja održivost proizvoda te digitalizacija okrenuta budućnosti. Neprekidnim unaprjeđenjem tehnologija u području urbane mobilnosti nastavljamo doprinositi jednom od najvažnijih ciljeva Europske unije – uspostavi zelenog i održivog prometa - stoji u kompanijskoj objavi.

- Ponosan sam što potpisujemo ugovor za dodatnih 20 tramvaja, uz već 20 koji su u proizvodnji, jer će ovo biti prvi novi tramvaji na zagrebačkim tračnicama nakon punih 15 godina, a prve očekujemo već do proljeća sljedeće godine. Uz to, Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji tramvaje proizvodi u svom gradu od strane domaćeg proizvođača -  rekao jeTomašević čestitavši Končaru što su bili najbolji na međunarodnom natječaju.

Dodao je kako će do kraja godine ZET raspisati natječaj za 40 dužih niskopodnih tramvaja, vrijednosti oko 120 milijuna eura. To je ukupno 200 milijuna eura investicije u nove tramvaje nužne za unapređenje javnog prijevoza te kvalitetnije i pouzdanije vožnje koju Zagrepčani zaslužuju.

Novi niskopodni tramvaji bit će moderni, udobni u vožnji te prilagođeni osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

- Imat će kapacitet za 115 putnika, platformu za ulaz invalidskih kolica te USB priključke na minimalno 10 mjesta u putničkom prostoru te će zadovoljiti sve druge međunarodne standarde - objasnio je predsjednik Uprave ZET-a Marko Bogdanović.

Predsjednici Uprava Končar i Končar-Električna vozila Gordan Kolak i Josip Ninić zahvalili su se Gradu Zagrebu i ZET-u na dugogodišnjoj suradnji koja im omogućava vidljivost na međunarodnoj sceni kao i stabilnost u poslovanju.

- Tramvaji koji su postali i zagrebački simbol i jedan od tehnički najsloženijih hrvatskih proizvoda pravi su primjer sinergije lokalne zajednice i domaće industrije kojoj ćemo težiti i dalje - naglasili su čelni ljudi Končara.

03. rujan 2024 15:14