Hrvatska
StoryEditor

Priprema se natječaj težak 23 milijuna kuna za inovatore i startupove

14. Travanj 2016.

U Hrvatskoj se premalo inovacija komercijalizira, kazao je Horvat i najavio da će Ministarstvo poduzetništva i obrta sljedećih dana raspisati dva natječaja.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u četvrtak na otvaranju međunarodne konferenciju "Inovacije, tehnologije, edukacija i menadžment", natječaje za sredstva koja bi trebala pomoći komercijalizaciji inovacija.

U Hrvatskoj se premalo inovacija komercijalizira, kazao je Horvat i najavio da će Ministarstvo poduzetništva i obrta sljedećih dana raspisati dva natječaja.

Prvi, vrijedan 22,8 milijuna kuna, namijenjen je inovatorima i start-upovima. Nakon njega slijedi natječaj s puno većom alokacijom sredstava koji će pomagati inovativnim rješenjima s potencijalom za komercijalizaciju to jest poduzetnicima koji će moći svoju inovativnu ideju dovesti do finalnog proizvoda, rekao je Horvat.

Istaknuvši problem slabe povezanosti akademske zajednice i srednjeg strukovnog obrazovanja s realnim sektorom, najavio je da će Ministarstvo idući tjedan potpisati sporazum s Hrvatskom gospodarskom komorom i Ekonomskim fakultetom u Rijeci o provedbi praktične nastave koju provodi taj fakultet, za područje cijele Hrvatske.

- Ekonomski fakultet u Rijeci ima sklopljeni ugovor s 200-tinjak trgovačkih društava s kojima u edukativnom sadržaju spaja akademsku zajednicu i realni sektor, a studenti praktični dio nastave provode u tim društvima, kazao je Horvat ističući kako više od 85 posto studenata koji obavljaju praksu u tim poduzećima na kraju u njima ostanu raditi, pa nema produkcije kadrova za Zavoda za zapošljavanje.

Za kraj lipnja Horvat je najavio potpisivanje sporazuma s bavarskim ministarstvom gospodarstva kojim se želi načiniti prvi iskorak prema obrazovnom sustavu kakav ima najjužnija njemačka savezna država.

- Na preporuku bavarskog ministarstva gospodarstva angažirat ćemo nekoliko konzultanata koji će transformirati sustav dualnog obrazovanja u dva pilot projekta od kojih bi jedan bio u Međimurskoj županiji, rekao je.

Tako će već tijekom ove godine u toj županiji biti utvrđene potrebe za radnom snagom, kao i upisne kvote. Horvat se nada kako će kroz ta dva projekta uvjeriti javnost i sudionike obrazovnog sustava u ispravnost takva modela te da će se on na području cijele Hrvatske početi primjenjivati od jeseni 2017. godine.

03. veljača 2023 01:29