Hrvatska
StoryEditor

Prva hrvatska konferencija o zdravstvenim tvrdnjama

28. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

U Zagrebu će se, u organizaciji Hrvatskog instituta za nutricionizam, u Hotelu Westin 01. veljače 2013. godine održati Prva hrvatska konferencija o zdravstvenim tvrdnjama – Hrvatska na pragu EU.

U Europi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) provodi evaluaciju zdravstvenih tvrdnjii predlaže Europskoj komisiji njihovo odobravanje ili zabranu. Pritom su neki proizvođačiimali nešto više sreće, a nekim će se poslovanje poprilično zakomplicirati ako se na vrijemene prilagode novim pravilima igre, budući je prije nekoliko mjeseci izašla dugo očekivanaUredba s listom odobrenih tvrdnji.

Odluke o tome što se smije, a što ne pripisivati pojedinom proizvodu u Republici Hrvatskojdonosi Ministarstvo zdravlja, a tvrdnje se odobravaju uz predočenje detaljne dokumetacije,odnosno ako su proizvođači mogli dobro znanstveno dokumentirati određenu tvrdnju kojužele istaknuti na svojem proizvodu.Kako na deklaraciji pravilno istaknuti zdravstvene tvrdnje i ujedno ponuditi potrošačudovoljno iscrpnu informaciju, kako se uskladiti na najlakši i najsigurniji način, što je novo u EUi još mnogo toga saznat će se na specijaliziranoj Konferenciji u organizaciji Instituta zanutricionizam. Konferencija je namijenjena profesionalcima u prehrambenoj i farmaceutskojindustriji zaduženim za registraciju, razvoj i marketing, te marketinškim stručnjacima.U programu Konferencije sudjeluju pozvani strani predavač Patrick Coppens (EAS, Belgija),domaći predavači predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskogzavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog instituta za nutricionizam, Hrvatske udruge zabezreceptne lijekove, te predstavnici industrije.

26. travanj 2024 15:55