Hrvatska
StoryEditor

Rad u otvorenom prostoru utječe na povećanje stresa i na lošije međuljudske odnose

20. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Rad u otvorenim uredima, osmišljenima da bi se olakšala međusobna komunikacija zaposlenika, utječe na povećanje stresa i na lošije međuljudske odnose

Prebučni kolege, česta prekidanja posla, fluktuacija pozornosti zbog neprestanog kretanja. Rad u otvorenim uredima, osmišljenima da bi se olakšala međusobna komunikacija zaposlenika, utječe na povećanje stresa i na lošije međuljudske odnose, pokazalo je nekoliko studija što su ih odvojeno proveli francuski stručnjaci za psihosocijalne rizike. Više od polovine francuskih radnika, njih 57 posto radi u otvorenim uredima u kojima se često nalazi i više od 20 ljudi ili u uredskim prostorijama u kojima istodobno boravi između četiri i deset osoba, kaže direktorica francuske tvrtke Actineo, koja se bavi praćenjem kvalitete rada i vremena provedenog u uredu, Odile Duchenne.

Kako mediji pišu, po istraživanju Actinea iz 2014. u Velikoj Britaniji u takvim je uredima radilo 73 posto zaposlenika, u Španjolskoj 66 posto, u Nizozemskoj 66 posto, u Njemačkoj 55 posto i u Švedskoj 49 posto. 

- Istraživanje provedeno među Francuzima pokazalo je da se zadovoljstvo poslom smanjuje kada radnici borave u jednom takvom velikom otvorenom uredu bez pregrada ili zidova, kaže Duchenne.

- Kupit ću zaštitne slušalice protiv buke! No to mi neće pomoći da me i dalje neprekidno prekida zvonjava telefona ili pitanja kolega, ali ću bar izbjeći slušanje svih onih razgovora koji me ne zanimaju i koji me dekoncentriraju u radu, kaže mlada francuska novinarka (30) koja je željela ostati anonimna. Neki njezini kolege, ispripovijedala je, u takvom otvorenom uredu sjede s čepićima u ušima ili sa slušalicama te se, kad je god moguće izoliraju, odnosno premjeste u sobu za sastanke kada moraju obaviti posao, ne želeći da ih se pritom ometa.

- Oduvijek radim u takvom otvorenom prostoru, dakle ne mogu ga usporediti ni s kakvim drugim. Bez sumnje, takvi uredi olakšavaju zajednički rad i komunikaciju među zaposlenicima, no istodobno sprečavaju neometan rad, kaže novinarka.

Istraživanje koje je u rujnu provela francuska tvrtka Eleas (bavi se proučavanjem kvalitete rada na poslu), pokazalo je da je za 58 posto zaposlenika rad u otvorenom prostoru omiljeno mjesto za neuljudnu komunikaciju, iskazivanje nepoštovanja prema kolegama, za verbalne uvrede, čak i fizičke napade, bez obzira na veličinu tvrtke, dob radnika ili poslovnu aktivnost.

- Nije strašno kada netko pokraj vas glasnije razgovara ili vas jedanput prekine u poslu, no kada je ta pojava stalna ili se ponavlja, pogoršava se cjelokupno ozračje odnosa u uredu i na neki način omalovažava i vrijeđa osoba koja u tom trenutku radi i koju takvo ponašanje ometa u radu, kaže utemeljitelj i predsjednik Eleasa Xavier Alas Luquetas.

- Kada takvo ponašanje traje više godina, izvor je potencijalno velikog stresa za neke zaposlenike, kaže direktor državne agencija za poboljšanje uvjeta rada Anact, Philippe Douillet.

- Otvoreni uredski prostori u modu su ušli osamdesetih godina, a nakon devedesetih su postali uobičajeni, uz objašnjenje da se u takvom prostoru potiče međusobna komunikacija zaposlenika, kazao je Douillet dodavši da se s godinama pokazalo kako buka, česti prekidi u radu, gubitak privatnosti, stalna hijerarhijska kontrola i slični faktori u kombinaciji pojačavaju napetost i stres te utječu na smanjenje produktivnosti", objasnio je.

Zbog toga su vlasnici mnogih tvrtki u otvorene urede odlučili postaviti pregrade koji služe i kao zvučna izolacija te omogućuju malo privatnosti, rekla je Duchenne.

Istraživanje Actinea pokazalo je i da je, odmah nakon interesa za vrstu posla, francuskim zaposlenicima kvaliteta radnih uvjeta druga po važnosti. Kada je o kvaliteti radnih uvjeta riječ, Francuzi su odnos s kolegama stavili na prvo mjesto (71 posto), radni prostor na drugo mjesto (38 posto), mirno radno okružje bez buke na treće - 29 posto, a na zadnjem je mjestu ugodan prostor (26 posto).  Istraživanje je pokazalo i da 92 posto ispitanika smatra da radni prostor ima velik utjecaj na njihovu radnu učinkovitost, u odnosu na 80 posto 2011., više od polovine ili 57 posto ih je reklo da ih smeta buka i razgovor kolega, a njih 50 posto ometa fluktuacija pozornosti do koje dolazi zbog neprestanog kretanja po prostoriji.

26. travanj 2024 14:48