Hrvatska
StoryEditor

Razotkrivamo sve vrste tajni

25. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Iza poslovne tajne skriva se najviše žalbi na pristup informacijama tijelima javne vlasti. Zato bi bilo dobro regulirati ne samo što jest poslovna tajna, nego i obratno, što ne bi smjela biti poslovna tajna kad je u pitanju npr. javno financiranje. Skrivanjem informacija otvara se mjesto za dvojbu i sumnju u ispravan način trošenja proračunskih sredstava.

Onaj tko neovlašteno drugomu priopći, preda ili na neki drugi način učini pristupačnim podatke koji su poslovna tajna, kao i tko pribavlja takve podatke da ih preda neovlaštenoj osobi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ako je tim kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, onaj tko oda tajnu kažnjava se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Nema kaznenog djela ako je djelo počinjeno u pretežito javnom interesu. Isto tako, odavanje podatka koji je imao važnost poslovne tajne može biti opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

Što se ne smije skrivati od javnosti i konkurenata možete pročitati u novom broju tjednika Lider, a ovdje vam donosimo sve vrste tajni.

Državna tajnaPodaci koji su zakonom, drugim propisom ili općim aktom nadležnog tijela donesenim na temelju zakona određeni državnom tajnom te otkrivanjem kojih bi nastupile štetne posljedice za nacionalnu sigurnost ili nacionalni interes (vojne, političke, gospodarske i druge procjene od osobite važnosti za obranu, nacionalnu sigurnost ili nacionalne interese države, planovi obrane, mobilizacijski planovi i ratni ustroj, planovi proizvodnje oružja, ratne tehnike i streljiva te pobliži podaci o provedbi tih planova, vrste, ukupne količine i razmještaj robnih zaliha nužnih u slučaju rata, podaci o ukupnom stanju rudnih zaliha od strategijskog značenja itd.).

Poslovna tajnaPodaci koji su kao poslovna tajna određeni zakonom, drugim propisom ili općim aktom trgovačkog društva, ustanove ili druge pravne osobe, a koji su proizvodna tajna, rezultati istraživačkog ili konstrukcijskog rada te drugi podaci zbog čijeg bi priopćavanja neovlaštenoj osobi mogle nastupiti štetne posljedice za njezine gospodarske interese. Općim aktom ne može se odrediti da se svi podaci koji se odnose na poslovanje pravne osobe smatraju poslovnom tajnom niti se poslovnom tajnom mogu odrediti podaci čije priopćavanje nije razložno protivno interesima te pravne osobe. Također, poslovnom tajnom ne mogu se odrediti podaci koji su od značenja za poslovno povezivanje pravnih osoba ni podaci koji se odnose na zaštićeno tehničko unapređenje, otkriće ili pronalazak.

Vojna tajna Podaci koji su zakonom, drugim propisom, općim aktom ili aktom nadležnog tijela donesenim na temelju zakona proglašeni vojnom tajnom (planovi obrane i mobilizacijski planovi jedinica lokalne uprave i samouprave, istraživanje geološkog sastava zemljišta, geomagnetizma, hidroloških karakteristika terena i parametara mora od posebnog značenja za obranu, znanstveni i tehnički izumi i pronalasci važni za obranu itd.).

Tajna na suduRad sudova javan je, osim kad je Ustavom ili zakonom isključeno sudjelovanje javnosti. Postoji obveza čuvanja tajnosti podataka i odnosi se na saznanja o strankama i njihovim pravima, obvezama i pravnim interesima te na druge podatke koji nisu bile predmet javne rasprave.

‘Kineski zid‘Tzv. načelo kineskog zida odnosi se na reguliranje protoka informacija među različitim organizacijskim jedinicama u bankama, tj. odnosi se na odvajanje organizacijskih dijelova koji su na ‘suprotnim stranama zida‘ kako bi se spriječio prijenos povlaštenih informacija, što uključuje i neželjeni i slučajni protok informacija. Zaposlenicima je tako zabranjeno iznositi informacije iz svoje organizacijske jedinice više nego što je potrebno za neometano obavljanje redovitih poslova.

Službena tajna Podaci koji su prikupljeni i upotrebljavaju se za potrebe javnih tijela, a koji su zakonom, drugim propisom ili općim aktom nadležnog tijela donesenim na temelju zakona proglašeni službenom tajnom.

Profesionalna tajna Podaci o osobnom ili obiteljskom životu stranaka koje saznaju svećenici, odvjetnici, zdravstveni i socijalni djelatnici i druge službene osobe u obavljanju svog poziva.

Bankovna tajnaPodaci, činjenice i okolnosti koje je kreditna institucija saznala na osnovi pružanja usluga klijentima i u obavljanju poslova s pojedinačnim klijentom. Kreditna institucija dužna je čuvati bankovnu tajnu. Klijentom kreditne institucije smatra se svaka osoba koja je zatražila ili primila bankovnu i/ili financijsku uslugu od te ustanove.

05. svibanj 2024 11:04